Wykonanie
Ciasto można zrobić z dowolnych
owoców, jednak wydaje mi się, że połączenie kwaśnych
malin ze słodką pianką jest najsmaczniejsze.SKŁADNIKI:3 szklanki
mąki krupczatki5 łyżek
cukru25 dag
masła lub
margaryny5
żółtek2-3 łyżeczki
proszku do pieczenia2-3 łyżki
śmietany 18%cukier waniliowy. pianka: 5
białek, 1 - 1,5 szklanki
cukru, 2 budynie
śmietankowe (bez
cukru). oraz: dowolne
owoce w dowolnej ilości (ok. 1 kg )Składniki ciasta zagnieść, nie wyrabiać. Ok. 1/5 ciasta odłożyć do zamrażalnika (w woreczku foliowym). Resztą ciasta wyłożyć wysmarowaną
masłem blaszkę. Na ciasto wyłożyć
owoce. Nie dosładzać
owoców. Pianę z
białek ze szczyptą
soli ubić na sztywno, dodać
cukier, ubijać, dosypać budynie, dokładnie wymieszać. Pianę wyłożyć na
owoce. Pozostawioną w zamrażalniku część ciasta "poszarpać" i wyłożyć na piankę w formie posypki (drobniejszej lub grubszej, zgodnie z upodobaniami). Piec ok. 45 - 60 min. w temperaturze ok. 170 - 180 stopni C.