ßßß Cookit - przepis na CIASTO OWOCOWE Z BUDYNIOWĄ PIANKĄ

CIASTO OWOCOWE Z BUDYNIOWĄ PIANKĄ

nazwa

Wykonanie

Ciasto można zrobić z dowolnych owoców, jednak wydaje mi się, że połączenie kwaśnych malin ze słodką pianką jest najsmaczniejsze.
SKŁADNIKI:
3 szklanki mąki krupczatki
5 łyżek cukru
25 dag masła lub margaryny
5 żółtek
2-3 łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 łyżki śmietany 18%
cukier waniliowy. pianka: 5 białek, 1 - 1,5 szklanki cukru, 2 budynie śmietankowe (bez cukru). oraz: dowolne owoce w dowolnej ilości (ok. 1 kg )Składniki ciasta zagnieść, nie wyrabiać. Ok. 1/5 ciasta odłożyć do zamrażalnika (w woreczku foliowym). Resztą ciasta wyłożyć wysmarowaną masłem blaszkę. Na ciasto wyłożyć owoce. Nie dosładzać owoców. Pianę z białek ze szczyptą soli ubić na sztywno, dodać cukier, ubijać, dosypać budynie, dokładnie wymieszać. Pianę wyłożyć na owoce. Pozostawioną w zamrażalniku część ciasta "poszarpać" i wyłożyć na piankę w formie posypki (drobniejszej lub grubszej, zgodnie z upodobaniami). Piec ok. 45 - 60 min. w temperaturze ok. 170 - 180 stopni C.
Źródło:http://dobraksiazkakucharska.blogspot.com/2015/05/ciasto-owocowe-z-budyniowa-pianka.html