Wykonanie
Przeglądając ostatnio gadżety kuchenne natrafiłam na siekaczkę do ciasta kruchego. Od razu wiedziałam, że muszę ją
mieć ! :) Oczami wyobraźni widziałam jak zagniatam nią
margarynę z
mąką, a
potem wykrawam
ciasteczka na które układam pyszniutki
rabarbar. Kilka dni później z radością otworzyłam paczuszkę zawierającą ten mały przyrząd kuchenny:) Kilka kolejnych dni trwało, aż szwagier przywiezie mi
rabarbar. Jednak jak tylko dostałam to warzywo ( tak
rabarbar jest warzywem wbrew pozorom) od razu zakasałam rękawy i wzięłam się do pracy. Poniżej efekty:)Składniki:300 gramów dowolnej
mąki ( ja użyłam tortowej, ale kiedyś robiłam z krupczatką i też były pyszne)200 gramów twardego i zimnego tłuszczu ( ja dałam po 100 gramów
masła i
margaryny)100 gramów
cukru ( zwykłego lub pudru- u mnie puder)+ trochę do posypania
rabarbaru na ciasteczkach3
żółtka250 gramów
rabarbaruMąkę przesiać na stolnicę. Na środek położyć tłuszcz i nożem lub siekaczką połączyć. Dodać
żółtka i
cukier. Szybko zagnieść ciasto, owinąć folią i włożyć na 30 minut do lodówki. W tym czasie umyć, obrać i pokroić
rabarbar.Po wyjęciu z lodówki ciasto podzielić na kilka części i rozwałkowywać na uprzednio posypanej
mąką stolnicy na grubość ok. 0,3-0,5 cm. Wykroić
ciasteczka metalowymi wykrawaczkami nałożyć kilka kawałków
rabarbaru i posypać
cukrem. Piec w rozgrzanym piekarniku do rumianego koloru ( ok. 10-15 minut).
Ciasteczka najlepiej smakują ciepłe.Smacznego!
Aga