ßßß Cookit - przepis na Mazurek pleśniowy z orzechami

Mazurek pleśniowy z orzechami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 10
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 2 szklanek
margaryna 1 sztuk
żółtka 2 sztuk
sól 1 szczypta
cukier 1 szklanek
białka 4 sztuk
dżem z czarnej porzeczki 1 sztuk
rum 4 łyżek stołowych
kakao 2 łyżek stołowych
orzechy włoskie według uznania
Wykonanie:
Przesianą mąkę posiekać z margaryną, dodać żółtka, sól oraz połowę cukru i szybko zagnieść ciasto. Owinąć folią i wstawić na 30 minut do lodówki. Następnie ciasto podzielić na 3 części. Jedną rozwałkować i wyłożyć nią natłuszczona formę. Posmarować dżemem wymieszanym z alkoholem. Drugą część zetrzeć na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na warstwę dżemu.
Z białek i pozostałego cukru ubić sztywną pianę i równomiernie rozłożyć na cieście. Ostatnią część ciasta zagnieść z kakao i zetrzeć na tarce na warstwę piany. Udekorować połówkami orzechów i piec ok. 45 minut w 180 stopniach.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Wielkanoc
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12038/Mazurek-plesniowy-z-orzechami