Wykonanie
Fantastyczne paluchy. Idealne jako przekąska. Doskonale sprawdzą się na karnawałowym
stole lub do przegryzania przy filmie :). Paluchy są mięciuteńkie i długo utrzymują świeżość.Przepis znalazłam w książce "Udane wypieki-
ciasta francuskie" Polecam Wam baaardzo :)Składniki:350g
mąki250g
margaryny3
żółtka2 łyżki gęstej kwaśnej
śmietany20g
drożdżyszczypta
soliszczypta
cukrubiałko do posmarowaniado posypania:
kminek,
sezam,
sól morska,
mak lub np
przyprawa do
chleba sezamowa -klik)
Drożdże rozetrzeć z
cukrem i
śmietaną. Odstawić na chwilkę a następnie dodać resztę składników. Ciasto posiekać bardzo dokładnie i wyrobić. Wstawić na 1 godz. do lodówki. Po tym czasie rozwałkować na ok 5mm, wycinać paski , posmarować roztrzepanym
białkiem i posypać czym kto lubi. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 20 minut na złoto w temp. 200 stopni. Smacznego :)