ßßß Cookit - przepis na Paluchy drożdżowe do piwa

Paluchy drożdżowe do piwa

nazwa

Wykonanie

Fantastyczne paluchy. Idealne jako przekąska. Doskonale sprawdzą się na karnawałowym stole lub do przegryzania przy filmie :). Paluchy są mięciuteńkie i długo utrzymują świeżość.
Przepis znalazłam w książce "Udane wypieki-ciasta francuskie" Polecam Wam baaardzo :)
Składniki:
350g mąki
250g margaryny
3 żółtka
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
20g drożdży
szczypta soli
szczypta cukru
białko do posmarowania
do posypania: kminek, sezam, sól morska, mak lub np przyprawa do chleba sezamowa -klik)
Drożdże rozetrzeć z cukrem i śmietaną. Odstawić na chwilkę a następnie dodać resztę składników. Ciasto posiekać bardzo dokładnie i wyrobić. Wstawić na 1 godz. do lodówki. Po tym czasie rozwałkować na ok 5mm, wycinać paski , posmarować roztrzepanym białkiem i posypać czym kto lubi. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 20 minut na złoto w temp. 200 stopni. Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2014/01/paluchy-drozdzowe-do-piwa.html