Wykonanie
Doskonała przekąska na sobotni wieczór...Kruche, słone i idealne do dobrego
napoju ;)Przygotowuje się je bardzo szybko, a jeszcze szybciej znikają z miseczki ;)
Składniki:4 szklanki
mąki3 dag
drożdży1
jajko2
żółtka1 szklanka
śmietany2 łyżki
smalcu1
margaryna1 łyżeczka
cukruser żółtysólkminekkminek mielony
białka do smarowaniaPrzygotowanie:
Drożdże rozmieszać z
cukrem i
śmietaną. Pozostawić na chwilę do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać tłuszcz i
żółtka,
drożdże rozmieszane ze
śmietaną i wyrobić ciasto.Całość włożyć na godzinę do lodówki.Po wyjęciu z lodówki rozwałkować ciasto na stolnicy, na grubość około 0 . 5 cmCiasto posypać
solą, startym
żółtym serem i
kminkiem. Następnie wgnieść wałkiem
ser w ciasto. Posmarować rozmąconym
białkiem.Paluszki kroić radełkiem, skręcać i układać długie spirale na dobrze natłuszczonej blaszce.Piec na złoty kolor około 20 minut w 180 stopniach.