ßßß Cookit - przepis na Kurczak z szałwią

Kurczak z szałwią

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
kurczak 1 sztuk
listki szałwii 15 sztuk
przyprawa do kurczaka 1 sztuk
czosnek 5 ząbki
oliwa 1 łyżek stołowych
cebula 4 sztuk
liść laurowy 2 sztuk
bulion drobiowy 0,5 litrów
Wykonanie:
Umyć kurczaka, skórkę delikatnie oddzielić od mięsa i wsunąć pod spód po 3 listki szałwii z każdej strony. Natrzeć kurczaka przyprawą i włożyć do lodówki na 60 minut. Oczyszczony, posiekany czosnek włożyć z pozostałą szałwią do środka kurczaka. Tuszkę posmarować oliwa i ułożyć w brytfannie do pieczenia. Dodać oczyszczone i pokrojone w ćwiartki cebule oraz listki laurowe i podlać bulionem. Piec ok. 90 minut w 200 stopniach. Od czasu do czasu polewać sosem z pieczenia. Podawać z ryżem oraz gotowanymi warzywami.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12027/Kurczak-z-szalwia