ßßß Cookit - przepis na Sos szary z piernikiem

Sos szary z piernikiem

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 10 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
piwo ciemne 1 szklanek
wywar z ryby 0.5 szklanek
migdały 5 dekagramów
rodzynki 3 dekagramów
masło 1.5 łyżek stołowych
cukier według uznania
sól według uznania
sok z cytryny 3 łyżek deserowych
piernik 5 dekagramów
Wykonanie:
Migdały sparzyć, obrać ze skórki (zostawić kilka do przybrania) i zemleć lub drobno posiekać. Rodzynki opłukać, namoczyć w małej ilości przegotowanej wody. Piernik namoczyć w piwie, a gdy rozmięknie, dodać migdały, wywar z ryby i wymieszać. Masło rozpuścić w rondelku, wlać piwo i zagotować, stale mieszając, aby sos nie przywarł do dna. Dodać rodzynki, doprawić do smaku solą, cukrem, sokiem z cytryny lub winem.
Uwagi:
Cukier można zastąpić miodem, sok z cytryny kieliszkiem czerwonego wina.
Sosy i pasty
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/160/Sos-szary-z-piernikiem