ßßß Cookit - przepis na Sos z botwinki

Sos z botwinki

nazwa

Wykonanie

Gęsty sosik był dodatkiem do zapiekanki naleśnikowej ale będzie też pasował do kotletów mielonych czy pulpetów. Łatwy i szybki w przygotowaniu, zachęcam do zrobienia.
Składniki:
70 g botwinki
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka miodu lub cukru
1 łyżka masła
1/2 szklanki wina czerwonego półwytrawnego (120 ml)
1/2 szklanki wody (120 ml)
szczypta soli, pieprzu
Opłukaną i oczyszczoną botwinkę drobno pokroić. Na patelni rozgrzać masło wrzucić na nie botwinę, skropić sokiem z cytryny podlać winem i dusić do czasu aż wino znacznie odparuje (7-10 min.). Następnie dolać wody, dodać miód lub cukier (co jest pod ręką) i dusić do miękkości botwinki (ok. 10 min.). Zmiksować blenderem. Doprawić solą, pieprzem.
Osobiście bardzo mi smakował, polecam wypróbować :)
Źródło:http://kuchniamagorzata.blogspot.com/2014/07/sos-z-botwinki.html