Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 80(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 6SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 1 kilogramów
drożdze 10 dekagramów
margaryna 130 gramów
cukier 1,5 szklanek
jajka 4 sztuk
olej 2 szklanekWykonanie:
Drożdże rozkruszyć w 1 szklance
mleka z 3 łyżkami
cukru i poczekać aż troczę zaczną rosnąć. W tym czasie rozpuścić
margarynę i pozostawić do wystygnięcia.
Jaja roztrzepać i wymieszać z 3/4 kg
mąki. Dodać ostudzoną
margarynę, rozpuszczone
drożdże,
cukier i
mleko. Całość wyrobić łyżką.Pozostawić na ok 30 min w ciepłym miejscu aż zaczną rosnąć.Następnie dodać resztę
mąki i zagnieść. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie dodać więcej
mąki. Całość wyrobić jak na ciasto
makaronowe.Rozwałkować na placek o grubości ok 1 cm, wykrawać w kształcie trapezu, naciąć na środku i jeden koniec przełożyć na drugą stronę. Smażyć na głębokim
oleju aż się zarumienią, posypać
cukrem pudrem.Uwagi:Autor: monpol6Zobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKomentarze:Autor: deejoannaData: 2009-11-02przepis super cała rodzinka palce lizałaAutor: karotkaData: 2009-04-30mniammDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: