ßßß Cookit - przepis na Chruściki drożdżowe

Chruściki drożdżowe

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 80
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 6
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 1 kilogramów
drożdze 10 dekagramów
margaryna 130 gramów
cukier 1,5 szklanek
jajka 4 sztuk
olej 2 szklanek
Wykonanie:
Drożdże rozkruszyć w 1 szklance mleka z 3 łyżkami cukru i poczekać aż troczę zaczną rosnąć. W tym czasie rozpuścić margarynę i pozostawić do wystygnięcia. Jaja roztrzepać i wymieszać z 3/4 kg mąki. Dodać ostudzoną margarynę, rozpuszczone drożdże,cukier i mleko. Całość wyrobić łyżką.Pozostawić na ok 30 min w ciepłym miejscu aż zaczną rosnąć.Następnie dodać resztę mąki i zagnieść. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie dodać więcej mąki. Całość wyrobić jak na ciasto makaronowe.Rozwałkować na placek o grubości ok 1 cm, wykrawać w kształcie trapezu, naciąć na środku i jeden koniec przełożyć na drugą stronę. Smażyć na głębokim oleju aż się zarumienią, posypać cukrem pudrem.
Uwagi:
Autor: monpol6
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Komentarze:
Autor: deejoanna
Data: 2009-11-02
przepis super cała rodzinka palce lizała
Autor: karotka
Data: 2009-04-30
mniamm
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7475/Chrusciki-drozdzowe