3 szkl. mąki 4 łyżek cukru 2 żółtka 1 jajko 5 dkg drożdży 1 szkl śmietany 7 dkg margaryny lub olejuSmietanę rozmieszać z cukrem i drożdżami ..Wszystkie składniki zagnieść na luźne ciasto.Nadzienie 30 dkg pieczarek 1 cebulasólpieprznatka pietruszki 1 łyżka olejuCebule posiekać podsmażyc na oleju i dodać drobno pokrojone pieczarki ,Usmażyć .. przyprawić solą i pieprzem dodać natkę i wymieszać.. Ciasto wałkować cienko pokroić na kwadraty kłaść łyżeczkę pieczarek i przykrywać kratką z ciasta, (wykonaną specjalnym radełkiem lub zwykłą kratką z paseczków).. nadmiar ciasta odciąć.. odstawić na trochę do wyrośnięcia, w tym czasie nagrzać piekarnik .. Piec w temp 175°C na rumiany kolor.. pod koniec pieczenia wyjąć i posmarować rozmąconym białkiem jajka .. jeszcze na chwilę włożyć do piekarnika. Podawać z czerwonym barszczykiem.