Wykonanie
            3 szkl. 
mąki,5 łyżek 
cukru,2 
żółtka,1 
jajko,5 dkg 
drożdzy,1 szkl. 
śmietany,7 dkg. 
margaryny lub 
oleju..
śmietanę wymieszać z 
cukrem i 
drożdżami, wszystkie składniki zagnieść na luźne ciasto. Nie czekam aż wyrośnie tak jak z innymi ciastami drożdżowymi. Robię od razu, dopiero gotowe zostawiam do podrośnięcia.Nadziewać można dowolnie: 
marmoladą, 
serem, czy 
mięsem... a nawet 
kapustądodam tak od siebie, że z tego ciasta robię paszteciki na święta... i również małe 
obwarzanki gotowane w 
oleju, do ciasta na 
obwarzanki należy dodać łyżkę 
spirytusu...:-) i jeszcze jeden sekret... smaruję 
jajkiem dwa 
razy.. raz przed włożeniem do piekarnika, a drugi 5 min przed wyjęciem...