Wykonanie
3 szkl.
mąki,
5 łyżek
cukru,
2
żółtka,
1
jajko,
5 dkg
drożdzy,
1 szkl.
śmietany,
7 dkg.
margaryny lub
oleju..
śmietanę wymieszać z
cukrem i
drożdżami, wszystkie składniki zagnieść na luźne ciasto. Nie czekam aż wyrośnie tak jak z innymi ciastami drożdżowymi. Robię od razu, dopiero gotowe zostawiam do podrośnięcia.
Nadziewać można dowolnie:
marmoladą,
serem, czy
mięsem... a nawet
kapustądodam tak od siebie, że z tego ciasta robię paszteciki na święta... i również małe
obwarzanki gotowane w
oleju, do ciasta na
obwarzanki należy dodać łyżkę
spirytusu...
:-) i jeszcze jeden sekret... smaruję
jajkiem dwa
razy.. raz przed włożeniem do piekarnika, a drugi 5 min przed wyjęciem...