ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 30(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomąka 300 gramówcukier 250 gramówmasło 200 gramówmasło 2 łyżek stołowychjajka 1 sztukorzechy włoskie 100 gramóworzechy nerkowca 100 gramówmigdały 100 gramówczekolada biała 75 gramówWykonanie:Z przesianej maki, 200g masła, 100g cukru i jajka zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować je w wysmarowanej tłuszczem formie. Piec 15 minut w 200 stopniach, ostudzić. Obrane orzechy i migdały uprażyć na suchej patelni, przestudzić i posiekać. skarmelizować 150g cukru, dodać 2 łyżki masła oraz posiekane orzechy i migdały. Wlać 5 łyżek wody i tak długo gotować, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Wyjąć ciasto z piekarnika i wyłożyć na nie orzechowy karmel, chłodzić całość przez 20 minut w lodówce. Połamana czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Gdy tylko karmel wystygnie, pokroić ciasto w trójkąty, po ok. 6 cm szerokości. Aż po brzegi zanurzyć je w roztopionej czekoladzie. Pozostawię polewę do zastygnięcia.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: