Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
pieczarka 60 dekagramów
jajko 2 sztuk
bułka tarta 3 łyżek stołowych
natka pietruszki według uznania
margaryna 0.25 kostek
sól według uznania
pieprz według uznaniaWykonanie:Porcja na małą brytfankę (do klopsu),
Pieczarki oczyścić, umyć i pozostawić do obeschnięcia.
Grzyby zetrzeć na tarce do warzyw o dużych oczkach, dodać posiekaną
natkę,
bułkę tartą, całe
jajka,
sól i
pieprz. Całość dokładnie wymieszać łyżką i przełożyć do brytfanki. Na wierzch położyć
płatki tłuszczu. Zapiekać około pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na złoty kolor. Najlepiej smakuje na gorąco, krojone jak klops z ziemniaczkami lub chrupiącą
bułką (mniam). Po zastygnięciu można stosować jak pasztet do
pieczywa.
Daje się kroić w stosunkowo cienkie plasterki. Dodatkowa zaleta to prostota potrawy, a
pieczarki nie muszą być "pierwszego sortu", bo i tak są rozdrobnione.Jarzyny i Pasztety weg.Potrawy z
GrzybówDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: