Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 300 gramów
jajka 1 sztuk
woda 1 szklanek
śliwki suszone 400 gramów
cukier 1 łyżek stołowych
sól według uznaniaWykonanie:Umyte
śliwki zalać
wodą i pozostawić na noc. Następnego dnia ugotować w wodzie, w której się moczyły, odcedzić (
wywar można dolać do wigilijnego kompotu).
Śliwki wypestkować posypać, posypać
cukrem i odrobiną
soli i rozetrzeć w misce na gładką masę. Z
mąki,
jajka i szklanki
wody zagnieść elastyczne ciasto. Rozwałkować i wyciąć szklanką kółka, nakładać na nie farsz
śliwkowy i dokładnie sklejać brzegi, smarując odrobiną
wody. Gotować w lekko osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię(3-5 minut). Podawać polane bułeczką zrumienioną na
maśle lub
śmietaną z
cukrem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy mączne weg.WigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: