ßßß Cookit - przepis na Pierogi ze śliwkami

Pierogi ze śliwkami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 300 gramów
jajka 1 sztuk
woda 1 szklanek
śliwki suszone 400 gramów
cukier 1 łyżek stołowych
sól według uznania
Wykonanie:
Umyte śliwki zalać wodą i pozostawić na noc. Następnego dnia ugotować w wodzie, w której się moczyły, odcedzić (wywar można dolać do wigilijnego kompotu). Śliwki wypestkować posypać, posypać cukrem i odrobiną soli i rozetrzeć w misce na gładką masę. Z mąki, jajka i szklanki wody zagnieść elastyczne ciasto. Rozwałkować i wyciąć szklanką kółka, nakładać na nie farsz śliwkowy i dokładnie sklejać brzegi, smarując odrobiną wody. Gotować w lekko osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię(3-5 minut). Podawać polane bułeczką zrumienioną na maśle lub śmietaną z cukrem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy mączne weg.
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5287/Pierogi-ze-sliwkami