ßßß Cookit - przepis na Czerwone rizotto piemonckie

Czerwone rizotto piemonckie

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 2
(z pieczeniem / smażeniem): 20 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 4
Składnik
Logo Ilość Czego
ryż 200 gramów
szpik z wołowiny 40 gramów
pomidor 2 sztuk
masło 20 gramów
parmezan starty 20 gramów
cebula 1 sztuk
koncentrat pomidorowy 1 łyżek stołowych
rosół wołowy 0 . 5 litrów
wino dolcetto 1 szklanek
rozmaryn 1 sztuk
sól według uznania
pieprz według uznania
Wykonanie:
W garnku z grubego aluminium o zaokrąglonym dnie roztopić szpik, zrumienić pokrojoną cebulę, po czym dodać koncentrat pomidorowy oraz odsączone z soku pomidory (bez skórek i ziarenek), a po około 3 minutach do garnka wsypać ryż. Prażyć go przez kilka minut, a następnie zalać winem. Podgrzewać stale mieszając aż do znacznego odparowania wina. Gdy to nastąpi, wlać rosół, posolić i gotować na małym ogniu bez mieszania. Pod koniec gotowania włożyć gałązkę rozmarynu. Ryż ma być miękki, ale nie rozgotowany (al dente) Po zdjęciu z ognia do rizotta dodać masło, ser i pieprz, a po kilku minutach wszystko energicznie wymieszać.
Uwagi:
szpik z młodej wołowiny, rozmaryn w gałązce
Kuchnia Włoska
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/1789/Czerwone-rizotto-piemonckie