Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 2(z pieczeniem / smażeniem): 20 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 4SkładnikLogo Ilość Czego
ryż 200 gramów
szpik z
wołowiny 40 gramów
pomidor 2 sztuk
masło 20 gramów
parmezan starty 20 gramów
cebula 1 sztuk
koncentrat pomidorowy 1 łyżek stołowychrosół wołowy 0 . 5 litrów
wino dolcetto 1 szklanek
rozmaryn 1 sztuk
sól według uznania
pieprz według uznaniaWykonanie:W garnku z grubego aluminium o zaokrąglonym dnie roztopić
szpik, zrumienić pokrojoną
cebulę, po czym dodać
koncentrat pomidorowy oraz odsączone z soku
pomidory (bez skórek i ziarenek), a po około 3 minutach do garnka wsypać
ryż. Prażyć go przez kilka minut, a następnie zalać
winem. Podgrzewać stale mieszając aż do znacznego odparowania
wina. Gdy to nastąpi, wlać rosół, posolić i gotować na małym ogniu bez mieszania. Pod koniec gotowania włożyć gałązkę
rozmarynu.
Ryż ma być miękki, ale nie rozgotowany (al dente) Po zdjęciu z ognia do
rizotta dodać
masło,
ser i
pieprz, a po kilku minutach wszystko energicznie wymieszać.Uwagi:
szpik z
młodej wołowiny,
rozmaryn w gałązceKuchnia WłoskaPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: