ßßß Cookit - przepis na Keks świąteczny

Keks świąteczny

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 30 dekagramów
cukier 15 dekagramów
margaryna 17 dekagramów
jaja 4 sztuk
rum 50 mililitrów
proszek do pieczenia 2,5 łyżek deserowych
bakalie 30 dekagramów
sól 1 szczypta
dżem wiśniowy według uznania
bułka tarta według uznania
Wykonanie:
Bakalie pokroić i zamoczyć w rumie.Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę i dodać żółtka.Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,odciśnięte bakalie oprószone mąką,wlać pozostały rum i dokładnie wymieszać.Białka ubić ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z ciastem.Wyłożyć do formy keksowej.Piec około 50 minut w temperaturze 180-200 stopni.Po upieczeniu posmarować ciepłym dżemem.
Autor: ibeata
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5600/Keks-swiateczny