ßßß Cookit - przepis na Piegusek

Piegusek

nazwa

Wykonanie

Ciasto z makiem nie musi być tylko na święta wielkanocne ;-) U mnie w domu często pojawiają się makowe wypieki ze względu na mojego ukochanego Skrytożerce makowego ;-) Ciasto Piegusek jest błyskawiczne w przygotowaniu i idealnie pasuje do popołudniowej kawy. Wilgotne, odpowiednio słodkie po prostu w sam raz. Inspirację na przepis zaczerpnęłam z portalu Kotlet.tv.
Składniki:
200 g kostki margaryny
1 szklanka mąki
3/4 szklanki cukru
1 szklanka masy makowej z bakaliami
4 jajka
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem a następnie dodać do nich mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy oraz rozpuszczoną i ostudzoną margarynę - zmiksować. Dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać (niskie obroty miksera lub łyżka). Na końcu dodać masę makową i wymieszać na jednolitą masę. Wylać do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką formy na babkę i piec w nagrzanym do 200st piekarniku (góra-dół), przez 35 - 40 minut. Ostudzoną babkę wyjąć z formy i obsypać cukrem pudrem. I gotowe! :-)
Smacznego! :-)
Źródło:http://skrytozercy.blogspot.com/2013/08/piegusek.html