Wykonanie
Ciasto z
makiem nie musi być tylko na święta wielkanocne ;-) U mnie w domu często pojawiają się
makowe wypieki ze względu na mojego ukochanego Skrytożerce
makowego ;-) Ciasto Piegusek jest błyskawiczne w przygotowaniu i idealnie pasuje do popołudniowej
kawy. Wilgotne, odpowiednio słodkie po prostu w sam raz. Inspirację na przepis zaczerpnęłam z portalu Kotlet.tv.Składniki:200 g kostki
margaryny1 szklanka
mąki3/4 szklanki
cukru1 szklanka masy makowej z
bakaliami4
jajka1 łyżeczka
cukru waniliowego1 łyżeczka
proszku do pieczeniaWykonanie:Oddzielić
białka od
żółtek,
białka ubić na sztywno.
Żółtka utrzeć z
cukrem a następnie dodać do nich
mąkę,
proszek do pieczenia,
cukier wanilinowy oraz rozpuszczoną i ostudzoną
margarynę - zmiksować. Dodać ubitą pianę z
białek i delikatnie wymieszać (niskie obroty miksera lub łyżka). Na końcu dodać masę
makową i wymieszać na jednolitą masę. Wylać do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej
mąką formy na babkę i piec w nagrzanym do 200st piekarniku (góra-dół), przez 35 - 40 minut. Ostudzoną babkę wyjąć z formy i obsypać
cukrem pudrem. I gotowe! :-)
Smacznego! :-)