ßßß Cookit - przepis na Kurczak duszony

Kurczak duszony

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
kurczak 1 kilogramów
masło 2 łyżek stołowych
pieprz biały 0.5 łyżek deserowych
winiak 30 mililitrów
wino białe wytrawne 60 mililitrów
mleko 1 szklanek
śmietana kwaśna 0.5 szklanek
pieczarka 10 sztuk
pomidor 5 sztuk
sól według uznania
Wykonanie:
Oczyszczonego kurczaka umyć, osuszyć ściereczką podzielić na porcje, natrzeć solą i pieprzem, odstawić na 1 godz. Obsmażyć na rozgrzanym maśle (1 łyżka), po czym oblać winiakiem i zapalić. Po wygaśnięciu płomienia polać kurczaka mlekiem i dusić pod przykryciem na małym ogniu, potrząsając od czasu do czasu rondlem. Gdy mięso będzie miękkie, przełożyć na półmisek i wstawić do ciepłego piekarnika. Do sosu wlać śmietanę i wino, postawić na malutkim ogniu, żeby tylko "mrugał" przez kilkanaście minut. Na reszcie masła usmażyć oczyszczone kapelusiki pieczarek i króciutko przesmażyć obrane ze skórki połówki pomidorów. Mięso obłożyć pieczarkami i pomidorami, polać sosem. Jako dodatek podawać purée z ziemniaków wymieszane z purée z zielonego groszku (proporcja 1:1 ).
Uwagi:
masło lub margaryna mleczna
Potrawy z Grzybów
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/1542/Kurczak-duszony