Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
kurczak 1 kilogramów
masło 2 łyżek stołowych
pieprz biały 0.5 łyżek deserowych
winiak 30 mililitrów
wino białe wytrawne 60 mililitrów
mleko 1 szklanek
śmietana kwaśna 0.5 szklanek
pieczarka 10 sztuk
pomidor 5 sztuk
sól według uznaniaWykonanie:Oczyszczonego
kurczaka umyć, osuszyć ściereczką podzielić na porcje, natrzeć
solą i
pieprzem, odstawić na 1 godz. Obsmażyć na rozgrzanym
maśle (1 łyżka), po czym oblać
winiakiem i zapalić. Po wygaśnięciu płomienia polać
kurczaka mlekiem i dusić pod przykryciem na małym ogniu, potrząsając od czasu do czasu rondlem. Gdy
mięso będzie miękkie, przełożyć na półmisek i wstawić do ciepłego piekarnika. Do sosu wlać
śmietanę i
wino, postawić na malutkim ogniu, żeby tylko "mrugał" przez kilkanaście minut. Na reszcie
masła usmażyć oczyszczone kapelusiki
pieczarek i króciutko przesmażyć obrane ze skórki połówki
pomidorów.
Mięso obłożyć
pieczarkami i
pomidorami, polać sosem. Jako dodatek podawać purée z
ziemniaków wymieszane z purée z
zielonego groszku (proporcja 1:1 ).Uwagi:
masło lub
margaryna mlecznaPotrawy z
GrzybówPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: