ßßß Cookit - przepis na Kurczak po norwesku w sosie śmietanowym.

Kurczak po norwesku w sosie śmietanowym.

nazwa

Wykonanie

Norwegian chicken in cream sauce.
Stekt kylling med sur flote.
Składniki.
1,2 kg kurczak
2 łyżki masła
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
50 ml koniaku
100 ml wina wytrawnego
3/4 szkl. mleka
1/2 szkl. śmietanki 30%
100 g pieczarek
1 pomidor
Wykonanie.
Kurczaka podzielić na części. Natrzeć solą i pieprzem. Obsmażyć na maśle z obu stron.
Polać koniakiem i zapalić. Kiedy płomień zgaśnie ,podlać mlekiem.
Dusić pod przykryciem, aż kurczak będzie miękki. Od czasu do czasu polewać płynem spod kurczaka.
Kurczaka wyjąć i trzymać w cieple. Do sosu dodać wino i śmietanę.
Gotować odkryte kilka minut, aby sos zgęstniał. Pieczarki obrać, pokroić na ćwiartki i usmażyć.
Pomidory pokroić na ósemki ,posypać solą i pieprzem i obsmażyć.
Kurczaka ułożyć na półmisku, obłożyć pieczarkami, pomidorami i polać sosem.
Źródło:http://edicook.blogspot.com/2014/05/kurczak-po-norwesku-w-sosie-smietanowym.html