ßßß
Cookit - przepis na Kurczak po norwesku w sosie śmietanowym.
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Kurczak po norwesku w sosie śmietanowym.
Składniki
Kurczak
Masło
Sól
Pieprz
Koniak
Wino wytrawne
Mleko
Śmietana kremówka
Pieczarki
Pomidor
Wykonanie
Norwegian chicken in cream sauce.
Stekt
kylling med sur flote.
Składniki.
1,2 kg
kurczak
2 łyżki
masła
1 łyżeczka
soli
1/2 łyżeczki
pieprzu
50 ml
koniaku
100 ml
wina wytrawnego
3/4 szkl.
mleka
1/2 szkl.
śmietanki 30%
100 g
pieczarek
1
pomidor
Wykonanie.
Kurczaka
podzielić na części. Natrzeć
solą
i
pieprzem
. Obsmażyć na
maśle
z obu stron.
Polać
koniakiem
i zapalić. Kiedy płomień zgaśnie ,podlać
mlekiem
.
Dusić pod przykryciem, aż
kurczak
będzie miękki. Od czasu do czasu polewać płynem
spod
kurczaka
.
Kurczaka
wyjąć i trzymać w cieple. Do sosu dodać
wino
i
śmietanę
.
Gotować odkryte kilka minut, aby sos zgęstniał.
Pieczarki
obrać, pokroić na ćwiartki i usmażyć.
Pomidory
pokroić na ósemki ,posypać
solą
i
pieprzem
i obsmażyć.
Kurczaka
ułożyć na półmisku, obłożyć
pieczarkami
,
pomidorami
i polać sosem.
Źródło:
http://edicook.blogspot.com/2014/05/kurczak-po-norwesku-w-sosie-smietanowym.html
Przepisy powiązane
Polędwiczki z pieprzem i pieczonymi warzywami
Kurczak faszerowany
Podudzie z kurczaka w kremie śmietanowym z czosnkiem
Omlet z pieczarkami i boczkiem
Jajecznica w pieczonym chlebku tostowym na winnym sosie z pieczarek, na jeden kęs
Składniki powiązane (0)