Wykonanie
Składniki:12 podudzi z
kurczaka500 ml
śmietany 30%100 g
pieczarek2 główki
czosnku100 g
masła100 ml
winaolej do smażenia
sólpieprzPrzygotowanie:Końcówkę podudzia, od strony chrząstki odcinamy. Skórę obsuwamy w dół, aby odsłonić kostkę. Obsmażamy na gorącym
oleju równomiernie ze wszystkich stron - do zrumienienia. Przyprawiamy
solą i
pieprzem. W rondlu umieszczamy całe, nieobrane ząbki
czosnku, pokrojone
pieczarki, całość podsmażamy lekko na
oleju. Wkładamy do rondla zrumienione podudzia, podlewamy
białym winem i dusimy do momentu odparowania. Zalewamy
śmietaną, przykrywamy i dusimy do miękkości. Jeżeli
sos jest zbyt gęsty, możemy dolać odrobinę
wody.Podudzia wyjmujemy z sosu i zachowujemy w cieple. W osolonym wrzątku gotujemy
makaron, najlepiej tagliatelle.Sos przecedzamy przez sito, dodajemy
masło i miksujemy. Ząbki
czosnku zachowujemy w całości (jak na zdjęciu) lub obieramy i miksujemy - wówczas powstałą masę
czosnkową dodajemy do sosu
śmietanowego. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Do sosu wkładamy ugotowany
makaron.Podajemy na półmiskach lub w porcjach na talerzu.