Wykonanie
Gdybym miała jeść codziennie rano jedną rzecz, to pewnie wybrałabym
jajka. Zresztą, chyba tak właśnie jest. Bez gdybania. Czasem wyłamię się z jakąś owsianką, koktajlem, ale do
jajek wracam bardzo chętnie. Dzisiaj jedna z moich ulubionych pozycji
śniadaniowych - prosty, wytrawny omlet z dodatkiem
boczku i
pieczarek.
Składniki:2 duże
jajka2 plasterki
boczku1 duża
pieczarkaopcjonalnie 1 łyżka ugotowanych
ziaren kukurydzy (została mi ugotowana kolba z poprzedniego dnia, więc dodałam nieco)chlust
mleka (2 łyżki)
sól,
pieprzdo podania:świeży
pomidor, grzanka z
masłemPrzygotowanie:Rozgrzej średniej wielkości patelnię.
Boczek pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż na średnim ogniu, a gdy się lekko zarumieni dodaj pokrojoną w cienkie plastry, obraną
pieczarkę. Smaż jeszcze chwilę, kilka
razy przemieszaj.
Jaja dobrze rozmieszaj w misce razem z
mlekiem,
solą i
pieprzem. Składniki na patelni rozmieść równomiernie, dodaj
kukurydzę jeśli jej używasz. Wlej
jajka i smaż na średnim ogniu. Możesz lekko przesuwać brzegi omleta w stronę środka, aby masa jajeczna mogła się przemieszczać i lepiej smażyć, sam omlet nabierze nieco puszystości. Kiedy omlet będzie już dostatecznie ścięty, złóż jeden z jego brzegów do środka, a następnie złóż drugi brzeg. Trzymaj omlet jeszcze minutę na patelni a następnie zsuń na talerz. Podawaj przyprószony świeżo mielonym
pieprzem, z grzanką, świeżym
pomidorem. A
potem pomyśl, że tak rozpoczęty dzień musi być dobry!