Wykonanie
I znów muszę się pochwalić świątecznym obiadem, przygotowanym przez J.
Mówcie, co chcecie – gotujący (i to jak!) mężczyzna to prawdziwy skarb. ;)
Składniki:polędwiczka wieprzowa (około 400 – 500 g )kilogram
ziemniaków (najlepiej drobnych, z delikatną skórką)opakowanie
pomidorków koktajlowych300 g
pieczareksuszony
tymianekkilka łyżek
oleju roślinnego2 łyżki
masła klarowanegopół szklanki białego,
wytrawnego winatłuczone ziarenka
pieprzu (czarnego lub kolorowego)250 ml
śmietanki 30%sól i świeżo mielony,
czarny pieprzMięso myjemy i osuszamy, kroimy w plasterki i leciutko rozgniatamy dłonią lub bardzo delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Nacieramy
solą i świeżo mielonym,
czarnym pieprzem. Odstawiamy.
Ziemniaki myjemy, przekrawamy na połówki i obgotowujemy w osolonej wodzie przez około 15 – 20 minut. Odsączamy. Łączymy w brytfannie z połówkami
pomidorków koktajlowych i ćwiartkami oczyszczonych
pieczarek, posypujemy obficie
tymiankiem,
solą i
pieprzem, polewamy
oliwą i mieszamy, aż warzywa równomiernie pokryją się
przyprawami. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 C i pieczemy przez około 25 – 30 minut, do zrumienienia.Plasterki
mięsa obsmażamy z obu stron na
maśle, odstawiamy na bok pod przykryciem. Na patelnię, na której się smażyły wlewamy
wino, dodajemy tłuczone ziarenka
pieprzu i redukujemy przez kilka minut. Kiedy
alkohol odparuje, dodajemy
śmietankę, doprawiamy
solą i dodatkową porcją
pieprzu (w razie potrzeby). Gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut, aż do uzyskania właściwej konsystencji sosu.Podajemy
mięso z sosem i pieczonymi warzywami.
Twoja ocena:
Przepis:Data publikacji:2016-01-08Przygotowanie:30MGotowanie/pieczenie:1HCałkowity czas:1H 30MŚrednia ocena:5Based on 3 Review(s)