ßßß Cookit - przepis na Polędwiczki z pieprzem i pieczonymi warzywami

Polędwiczki z pieprzem i pieczonymi warzywami

nazwa

Wykonanie

I znów muszę się pochwalić świątecznym obiadem, przygotowanym przez J. Mówcie, co chcecie – gotujący (i to jak!) mężczyzna to prawdziwy skarb. ;)
Składniki:
polędwiczka wieprzowa (około 400 – 500 g )
kilogram ziemniaków (najlepiej drobnych, z delikatną skórką)
opakowanie pomidorków koktajlowych
300 g pieczarek
suszony tymianek
kilka łyżek oleju roślinnego
2 łyżki masła klarowanego
pół szklanki białego, wytrawnego wina
tłuczone ziarenka pieprzu (czarnego lub kolorowego)
250 ml śmietanki 30%
sól i świeżo mielony, czarny pieprz
Mięso myjemy i osuszamy, kroimy w plasterki i leciutko rozgniatamy dłonią lub bardzo delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Nacieramy solą i świeżo mielonym, czarnym pieprzem. Odstawiamy.
Ziemniaki myjemy, przekrawamy na połówki i obgotowujemy w osolonej wodzie przez około 15 – 20 minut. Odsączamy. Łączymy w brytfannie z połówkami pomidorków koktajlowych i ćwiartkami oczyszczonych pieczarek, posypujemy obficie tymiankiem, solą i pieprzem, polewamy oliwą i mieszamy, aż warzywa równomiernie pokryją się przyprawami. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 C i pieczemy przez około 25 – 30 minut, do zrumienienia.
Plasterki mięsa obsmażamy z obu stron na maśle, odstawiamy na bok pod przykryciem. Na patelnię, na której się smażyły wlewamy wino, dodajemy tłuczone ziarenka pieprzu i redukujemy przez kilka minut. Kiedy alkohol odparuje, dodajemy śmietankę, doprawiamy solą i dodatkową porcją pieprzu (w razie potrzeby). Gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut, aż do uzyskania właściwej konsystencji sosu.
Podajemy mięso z sosem i pieczonymi warzywami.
Twoja ocena:
Przepis:
Data publikacji:
2016-01-08
Przygotowanie:
30M
Gotowanie/pieczenie:
1H
Całkowity czas:
1H 30M
Średnia ocena:
5
Based on 3 Review(s)
Źródło:http://www.kuchniamalwinki.pl/2016/01/08/poledwiczki-pieprzem-pieczonymi-warzywami