ßßß
I znów muszę się pochwalić świątecznym obiadem, przygotowanym przez J. Mówcie, co chcecie – gotujący (i to jak!) mężczyzna to prawdziwy skarb. ;)
Składniki:polędwiczka wieprzowa (około 400 – 500 g )kilogram ziemniaków (najlepiej drobnych, z delikatną skórką)opakowanie pomidorków koktajlowych300 g pieczareksuszony tymianekkilka łyżek oleju roślinnego2 łyżki masła klarowanegopół szklanki białego, wytrawnego winatłuczone ziarenka pieprzu (czarnego lub kolorowego)250 ml śmietanki 30%sól i świeżo mielony, czarny pieprzMięso myjemy i osuszamy, kroimy w plasterki i leciutko rozgniatamy dłonią lub bardzo delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Nacieramy solą i świeżo mielonym, czarnym pieprzem. Odstawiamy.Ziemniaki myjemy, przekrawamy na połówki i obgotowujemy w osolonej wodzie przez około 15 – 20 minut. Odsączamy. Łączymy w brytfannie z połówkami pomidorków koktajlowych i ćwiartkami oczyszczonych pieczarek, posypujemy obficie tymiankiem, solą i pieprzem, polewamy oliwą i mieszamy, aż warzywa równomiernie pokryją się przyprawami. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 C i pieczemy przez około 25 – 30 minut, do zrumienienia.Plasterki mięsa obsmażamy z obu stron na maśle, odstawiamy na bok pod przykryciem. Na patelnię, na której się smażyły wlewamy wino, dodajemy tłuczone ziarenka pieprzu i redukujemy przez kilka minut. Kiedy alkohol odparuje, dodajemy śmietankę, doprawiamy solą i dodatkową porcją pieprzu (w razie potrzeby). Gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut, aż do uzyskania właściwej konsystencji sosu.Podajemy mięso z sosem i pieczonymi warzywami.
Twoja ocena:
Przepis:Data publikacji:2016-01-08Przygotowanie:30MGotowanie/pieczenie:1HCałkowity czas:1H 30MŚrednia ocena:5Based on 3 Review(s)