Wykonanie
« Powrót  RosółDodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 5(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 4SkładnikLogo Ilość Czego
wołowina z kością 1 kilogramów
udko z kurczaka 1 sztuk
kurczak skrzydełka 2 sztuk
włoszczyzna 1 sztuk
koperek według uznania
natka pietruszki według uznania
sól według uznania
pieprz ziarnisty według uznania
pieprz zielony według uznaniaczuszka według uznaniaWykonanie:
Mięso wołowe i drobiowe moczymy ok. 1 godziny w zimnej wodzie i w osobnych garnkach.Następnie dokładnie myjemy pod bieżącą
wodą . Wkładamy do większego garnka i zagotowujemy z dodatkiem
soli (gdy
woda będzie już ciepła).Należy pilnować, aby nie doprowadzić do silnego wrzenia tylko do "mrygania".Zdejmujemy łyżką cedzakową szumowiny.Wrzucamy dobrze umutą uprzednio i obraną
włoszczyznę.Ponownie zdjemujemy szumowinę. Teraz dodajemy
pieprz oraz czuszkę. Gotujemy na bardzo małym ogniu.
Kurczaka oraz kostkę
schabu wyjmujemy po 20 minutach. Dalej gotujemy, aż
wołowina będzie miękka.Na talerzu, posypujemy drobno posiekanym
koperkiem oraz
natką pietruszki.Uwagi:Czuszka to mała bardzo
ostra papryka, bardzo popularna w Bułgarii; w kuchni bułgarskiej wykorzystywana do przyrządzania prawie wszystkich potraw na ostro. Walory smakowe niedoścignione, bardzo zdrowa,
Bułgarzy zwykli mawiać, że kto
jada Czuszki ten nie choruje.WigiliaZupyDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: