Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
pory 400 gramów
czosnek 2 ząbki
masło 50 gramówprażone
orzechy ziemne 60 gramów
curry 2 łyżek stołowych
ryż długoziarnisty 350 gramówrosół warzywny 800 mililitrów
mięta 3 gałązkigęsta kwaśna
śmietana 150 gramów
sok z cytryny 2 łyżek deserowych
banany 3 sztukotarta
skórka z cytryny 1/2 sztuk
sól według uznania
pieprz według uznaniaWykonanie:
Pory oczyścić, opłukać, pokroić w krążki.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Rozgrzać w rondlu 3 dag
masła. Na tłuszcz prze¬łożyć 4 dag orzeszków i krążki
pora, dusić kilka minut na małym ogniu. Następnie wsypać
ryż. Do¬dać
curry i
czosnek, dusić 3 minuty. Podlać rosołem, całość krótko zagotować. Przykryć, gotować jeszcze 20 minut na małym ogniu.
Miętę opłukać, osuszyć. Listki oderwać od gałązek. Kilka odłożyć do dekoracji, pozostałe drobniutko posiekać. Kwaśną
śmietanę połączyć z posiekaną
miętą,
sokiem i
skórką z cytryny. Sos
miętowy przyprawić do smaku
solą i świeżo zmielonym
pieprzem.
Banany obrać, pokroić na pół, następnie przekroić w poprzek Pozostałe
masło rozgrzać, smażyć na nim
banany 3 minuty na średnim ogniu. Na duży podgrzany półmisek przełożyć potrawkę
ryżową i
banany. Polać odrobiną sosu
miętowego, posypać resztą
orzeszków ziemnych. Udekorować odłożonymi listkami
mięty. Pozostały sos podawać osobno w sosjerce.Autor: wieslawal64Zobacz inne przepisy użykownika!InneKuchnia ChińskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: