ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegopory 400 gramówczosnek 2 ząbkimasło 50 gramówprażone orzechy ziemne 60 gramówcurry 2 łyżek stołowychryż długoziarnisty 350 gramówrosół warzywny 800 mililitrówmięta 3 gałązkigęsta kwaśna śmietana 150 gramówsok z cytryny 2 łyżek deserowychbanany 3 sztukotarta skórka z cytryny 1/2 sztuksól według uznaniapieprz według uznaniaWykonanie:Pory oczyścić, opłukać, pokroić w krążki. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Rozgrzać w rondlu 3 dag masła. Na tłuszcz prze¬łożyć 4 dag orzeszków i krążki pora, dusić kilka minut na małym ogniu. Następnie wsypać ryż. Do¬dać curry i czosnek, dusić 3 minuty. Podlać rosołem, całość krótko zagotować. Przykryć, gotować jeszcze 20 minut na małym ogniu. Miętę opłukać, osuszyć. Listki oderwać od gałązek. Kilka odłożyć do dekoracji, pozostałe drobniutko posiekać. Kwaśną śmietanę połączyć z posiekaną miętą, sokiem i skórką z cytryny. Sos miętowy przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Banany obrać, pokroić na pół, następnie przekroić w poprzek Pozostałe masło rozgrzać, smażyć na nim banany 3 minuty na średnim ogniu. Na duży podgrzany półmisek przełożyć potrawkę ryżową i banany. Polać odrobiną sosu miętowego, posypać resztą orzeszków ziemnych. Udekorować odłożonymi listkami mięty. Pozostały sos podawać osobno w sosjerce.Autor: wieslawal64Zobacz inne przepisy użykownika!InneKuchnia ChińskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: