Wykonanie
« Powrót  
ObwarzankiDodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 20 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 22 dekagramów
jajko 2 sztuk
mleko 0.5 szklanek
drożdże 1 dekagramów
cukier 1.5 łyżek deserowych
sól według uznania
olej według uznania
cukier puder według uznaniaWykonanie:
Drożdże rozmieszać z łyżką podgrzanej
wody i dodać do podgrzanego
mleka.
Jajka ubić trzepaczką sprężynową z
cukrem, dodać do
drożdży, po czym wsypywać stopniowo
mąkę z
solą, ciągle mieszając. Ciasto odstawić na 1 godz. w ciepłe miejsce. Na patelni rozgrzać dobrze
olej, a ciasto przełożyć do szprycy używanej do ozdabiania
tortów. Wyciskać prosto na patelnię podwójnie albo potrójnie skręcone
obwarzanki. Smażyć po 1 min z każdej strony. Wyjmować drewnianą
łopatką na bibułkę lub ligninę i jeszcze gorące - posypywać
cukrem pudrem. Podawać do
kawy lub kwasu
cytrynowego.Ciasta i DeseryPotrawy mączne weg.Komentarze:Autor:
jannData: 2010-05-10doby przpisAutor: AniettaData: 2009-02-18przepraszam...hmm..do kwasu??Autor: choyrakData: 2008-10-25podawać do kwasu cytrynowego?????Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: