ßßß Cookit - przepis na Karmelowe kruche ciasteczka

Karmelowe kruche ciasteczka

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 50
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
cukierki krówki 125 gramów
masło 250 gramów
sól 1 szczypta
jajka 3 sztuk
cukier 250 gramów
laska wanilii 1 sztuk
migdały mielone 125 gramów
mąka ziemniaczana 100 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
mąka 325 gramów
proszek do pieczenia 0,75 łyżek deserowych
czekolada gorzka 100 gramów
czekolada mleczna 100 gramów
Wykonanie:
Miękkie masło utrzeć z solą, cukrem, miąższem z wanilii i cukrem waniliowym na gładka masę. Ucierając, stopniowo dodawać po jajku. Mąki wymieszać z mielonymi migdałami oraz proszkiem do pieczenia i wymieszać z masą. Dodać drobno posiekane cukierki i dobrze połączyć. Ciasto włożyć do dużej szprycy do dekoracji tortów z końcówką w kształcie gwiazdki. Na 3 blachy wyłożone papierem do pieczenia wycisnąć 50 ciastek o dowolnych kształtach. piec kolejno w 200 stopniach przez 10 minut, ostudzić.
Połamane obie czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciasteczka zanurzać do połowy w polewie, ułożyć na ruszcie i pozostawić do zastygnięcia.
Uwagi:
Wersja czekoladowa: dodać do ciasta 2 łyżki kakao, a ciasteczka udekorować białą czekoladą.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9711/Karmelowe-kruche-ciasteczka