ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 50(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegocukierki krówki 125 gramówmasło 250 gramówsól 1 szczyptajajka 3 sztukcukier 250 gramówlaska wanilii 1 sztukmigdały mielone 125 gramówmąka ziemniaczana 100 gramówcukier waniliowy 1 sztukmąka 325 gramówproszek do pieczenia 0,75 łyżek deserowychczekolada gorzka 100 gramówczekolada mleczna 100 gramówWykonanie:Miękkie masło utrzeć z solą, cukrem, miąższem z wanilii i cukrem waniliowym na gładka masę. Ucierając, stopniowo dodawać po jajku. Mąki wymieszać z mielonymi migdałami oraz proszkiem do pieczenia i wymieszać z masą. Dodać drobno posiekane cukierki i dobrze połączyć. Ciasto włożyć do dużej szprycy do dekoracji tortów z końcówką w kształcie gwiazdki. Na 3 blachy wyłożone papierem do pieczenia wycisnąć 50 ciastek o dowolnych kształtach. piec kolejno w 200 stopniach przez 10 minut, ostudzić.Połamane obie czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciasteczka zanurzać do połowy w polewie, ułożyć na ruszcie i pozostawić do zastygnięcia.Uwagi:Wersja czekoladowa: dodać do ciasta 2 łyżki kakao, a ciasteczka udekorować białą czekoladą.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: