Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 50(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
cukierki krówki 125 gramów
masło 250 gramów
sól 1 szczypta
jajka 3 sztuk
cukier 250 gramów
laska wanilii 1 sztuk
migdały mielone 125 gramów
mąka ziemniaczana 100 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
mąka 325 gramów
proszek do pieczenia 0,75 łyżek deserowych
czekolada gorzka 100 gramów
czekolada mleczna 100 gramówWykonanie:Miękkie
masło utrzeć z
solą,
cukrem, miąższem z
wanilii i
cukrem waniliowym na gładka masę. Ucierając, stopniowo dodawać po
jajku.
Mąki wymieszać z mielonymi
migdałami oraz
proszkiem do pieczenia i wymieszać z masą. Dodać drobno posiekane
cukierki i dobrze połączyć. Ciasto włożyć do dużej szprycy do dekoracji
tortów z końcówką w kształcie gwiazdki. Na 3 blachy wyłożone papierem do pieczenia wycisnąć 50
ciastek o dowolnych kształtach. piec kolejno w 200 stopniach przez 10 minut, ostudzić.Połamane obie
czekolady rozpuścić w kąpieli
wodnej.
Ciasteczka zanurzać do połowy w polewie, ułożyć na ruszcie i pozostawić do zastygnięcia.Uwagi:Wersja czekoladowa: dodać do ciasta 2 łyżki
kakao, a
ciasteczka udekorować
białą czekoladą.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: