ßßß Cookit - przepis na Kaczka w maladze

Kaczka w maladze

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
filety z kaczki 600 gramów
sok z cytryny 1 łyżek stołowych
miód 1 łyżek deserowych
sól według uznania
wino malaga 1 szklanek
bulion z kaczki 2 szklanek
ananasy w plastrach 1 puszka
płatki migdałowe 1 łyżek stołowych
listki melisy według uznania
plastry pomarańczy według uznania
masło 1 łyżek stołowych
żelatyna 1 łyżek stołowych
białka 1 sztuk
Wykonanie:
Wymieszać miód z sokiem z cytryny i solą. Tym natrzeć umyte, osuszone mięso i odstawić na 60 minut. Usmażyć na maśle, przełożyć do rondla, zalać winem oraz bulionem i gotować na wolnym ogniu ok. 60 minut.
Wyjęte z wywaru, ostudzone mięso pokroić w plastry. Wywar lekko odparować. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach zalewy z ananasa i wlać do wywaru. Białko roztrzepać z 2 łyżkami soku z ananasa i również wlać do wywaru, zagotować, a wywar przecedzić. Na spód naczynia wlać trochę galarety. niech zastygnie. Ułożyć plastry mięsa, przekładając plastrami ananasa i pomarańczy. Całość przybrać melisą i płatkami migdałowymi. Zalać resztą galarety i za studzić. Udekorować resztą ananasa.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10371/Kaczka-w-maladze