Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
filety z kaczki 600 gramów
sok z cytryny 1 łyżek stołowych
miód 1 łyżek deserowych
sól według uznania
wino malaga 1 szklanek
bulion z
kaczki 2 szklanek
ananasy w plastrach 1 puszka
płatki migdałowe 1 łyżek stołowychlistki
melisy według uznaniaplastry
pomarańczy według uznania
masło 1 łyżek stołowych
żelatyna 1 łyżek stołowych
białka 1 sztukWykonanie:Wymieszać
miód z
sokiem z cytryny i
solą. Tym natrzeć umyte, osuszone
mięso i odstawić na 60 minut. Usmażyć na
maśle, przełożyć do rondla, zalać
winem oraz
bulionem i gotować na wolnym ogniu ok. 60 minut.Wyjęte z
wywaru, ostudzone
mięso pokroić w plastry.
Wywar lekko odparować.
Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach zalewy z
ananasa i wlać do
wywaru.
Białko roztrzepać z 2 łyżkami
soku z ananasa i również wlać do
wywaru, zagotować, a
wywar przecedzić. Na spód naczynia wlać trochę galarety. niech zastygnie. Ułożyć plastry
mięsa, przekładając plastrami
ananasa i
pomarańczy. Całość przybrać
melisą i
płatkami migdałowymi. Zalać resztą galarety i za studzić. Udekorować resztą
ananasa.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: