Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czego
karp sprawiony 1 sztuk
mąka 4 łyżek stołowych
olej 4 łyżek stołowych
pieczarki 300 gramów
natka pietruszki, pęczek 0,5 sztuk
szczypiorek, pęczek 0,5 sztuk
cytryna 1 sztuk
masło 2 łyżek stołowych
śmietana 1 szklanek
przyprawa jarzynowa 1 łyżek deserowych
sól według uznania
pieprz według uznaniaWykonanie:Oczyszczoną, osuszoną
rybę pokroić na porcje. Skropić
sokiem z cytryny, oprószyć
solą i
pieprzem. Kawałki
ryby panierować w
mące(3 łyżki) i smażyć na rozgrzanym
oleju, kilka minut z obu stron na średnim ogniu.Oczyszczone
pieczarki pokroić w cienkie plasterki i usmażyć na reszcie
oleju. Dodać
masło i oprószyć pozostałą
mąką, krótko zasmażyć, mieszając. Małymi porcjami wlać 2 szklanki gorącej
wody oraz
śmietanę, krótko zagotować, mieszając doprawić do smaku przyprawą jarzynową. Opłukaną, osuszoną
natkę i
szczypiorek posiekać i wrzucić do sosu.
Rybę przełożyć do formy żaroodpornej, polać
sosem pieczarkowym i zapiekać 20 minut w 180 stopniach.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
GrzybówPotrawy z RybWigiliaKomentarze:Autor: pawlo1404Data: 2008-12-12Nie najgorsze.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: