ßßß Cookit - przepis na Karp w sosie pieczarkowym

Karp w sosie pieczarkowym

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 3
Składnik
Logo Ilość Czego
karp sprawiony 1 sztuk
mąka 4 łyżek stołowych
olej 4 łyżek stołowych
pieczarki 300 gramów
natka pietruszki, pęczek 0,5 sztuk
szczypiorek, pęczek 0,5 sztuk
cytryna 1 sztuk
masło 2 łyżek stołowych
śmietana 1 szklanek
przyprawa jarzynowa 1 łyżek deserowych
sól według uznania
pieprz według uznania
Wykonanie:
Oczyszczoną, osuszoną rybę pokroić na porcje. Skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Kawałki ryby panierować w mące(3 łyżki) i smażyć na rozgrzanym oleju, kilka minut z obu stron na średnim ogniu.
Oczyszczone pieczarki pokroić w cienkie plasterki i usmażyć na reszcie oleju. Dodać masło i oprószyć pozostałą mąką, krótko zasmażyć, mieszając. Małymi porcjami wlać 2 szklanki gorącej wody oraz śmietanę, krótko zagotować, mieszając doprawić do smaku przyprawą jarzynową. Opłukaną, osuszoną natkę i szczypiorek posiekać i wrzucić do sosu. Rybę przełożyć do formy żaroodpornej, polać sosem pieczarkowym i zapiekać 20 minut w 180 stopniach.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Grzybów
Potrawy z Ryb
Wigilia
Komentarze:
Autor: pawlo1404
Data: 2008-12-12
Nie najgorsze.
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5158/Karp-w-sosie-pieczarkowym