ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 150 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czegomąka 350 gramówmargaryna 1 kostekcukier 1 szklanekjajka 6 sztukproszek do pieczenia 2 łyżek deserowychkakao 2 łyżek stołowychwiśnie konserwowe - słoik 1 sztukmleko 0,5 szklanekcukier 100 gramówmasło 1 kostekbudyń waniliowy 1 sztukskórka z cytryny - otarta 0,5 łyżek deserowychmasło 100 gramówczekolada mleczna 100 gramówczekolada gorzka 100 gramówWykonanie:Margarynę utrzeć ze szklanka cukru stopniowo dodając jajka, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 równe części, do jednej dodać kakao i wymieszać. W średniej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia rozłożyć jasne ciasto, a na nim ciemne. Na wierzchu rozłożyć równą warstwą wydrylowane, osączone wiśnie. Piec ok. 45 minut w 185 stopniach.Krem: z mleka, cukru oraz proszku budyniowego ugotować gęsty budyń i wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puch, ucierając, dodawać po łyżce zimny budyń. Na końcu wymieszać ze skórką cytrynową i rozsmarować na zimnym cieście oraz wstawić do lodówki.Polewa: obie połamane czekolady podgrzewać razem ze 100g masła w rondlu ustawionym na garnku z gotująca się wodą.Na schłodzonym cieście rozprowadzić wystudzoną, płynna polewę i widelcem wyżłobić fale.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWielkanocDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: