ßßß Cookit - przepis na Fale Dunaju

Fale Dunaju

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 14
(z pieczeniem / smażeniem): 150 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 350 gramów
margaryna 1 kostek
cukier 1 szklanek
jajka 6 sztuk
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
kakao 2 łyżek stołowych
wiśnie konserwowe - słoik 1 sztuk
mleko 0,5 szklanek
cukier 100 gramów
masło 1 kostek
budyń waniliowy 1 sztuk
skórka z cytryny - otarta 0,5 łyżek deserowych
masło 100 gramów
czekolada mleczna 100 gramów
czekolada gorzka 100 gramów
Wykonanie:
Margarynę utrzeć ze szklanka cukru stopniowo dodając jajka, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 równe części, do jednej dodać kakao i wymieszać. W średniej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia rozłożyć jasne ciasto, a na nim ciemne. Na wierzchu rozłożyć równą warstwą wydrylowane, osączone wiśnie. Piec ok. 45 minut w 185 stopniach.
Krem: z mleka, cukru oraz proszku budyniowego ugotować gęsty budyń i wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puch, ucierając, dodawać po łyżce zimny budyń. Na końcu wymieszać ze skórką cytrynową i rozsmarować na zimnym cieście oraz wstawić do lodówki.
Polewa: obie połamane czekolady podgrzewać razem ze 100g masła w rondlu ustawionym na garnku z gotująca się wodą.
Na schłodzonym cieście rozprowadzić wystudzoną, płynna polewę i widelcem wyżłobić fale.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Wielkanoc
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/8875/Fale-Dunaju