Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 20 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 4SkładnikLogo Ilość Czego
ogórki sałatkowe 2 sztuk
rzodkiewka, pęczek 1 sztuk
ziarno słonecznika 4 łyżek stołowych
czosnek 2 ząbki
cebula 1 sztuk
koperek, pęczek 0,5 sztuk
jogurt naturalny 150 gramów
serek śmietankowy 100 gramów
sok z cytryny 2 łyżek stołowych
oliwa 2 łyżek stołowych
sól według uznania
pieprz według uznaniaWykonanie:Umyte
ogórki razem ze skórką pokroić wzdłuż na cienkie paski. Oczyszczone
rzodkiewki pokroić w słupki.
Ziarno słonecznika zrumienić na suchej patelni i wystudzić. Oczyszczoną
cebulę i
czosnek drobno posiekać. Opłukany
koperek, kilka gałązek odłożyć do dekoracji, a resztę posiekać.
Sos tzatziki:
jogurt wymieszać z
serkiem, dodać
sok z cytryny, posiekany
czosnek i 2/3 posiekanego
koperku oraz
cebulę, mieszając doprawić do smaku
solą i
pieprzem.Pokrojone
rzodkiewki i
ogórki przełożyć na półmisek lub do salaterki, skropić
oliwą i lekko przemieszać. Przed podaniem polać przygotowanym sosem, posypać zrumienionymi
pestkami słonecznika oraz pozostałym posiekanym
koperkiem. Udekorować gałązkami świeżych
ziół. Podawać z
bagietka lub grzankami czosnkowymi.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!SałatkiDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: