Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 2(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 2Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
kalafior 400 gramów
brokuł 400 gramów
szynka 150 gramów
marchewka 2 sztuk
ser żółty 150 gramów
jajka 2 sztuk
sól według uznania
pieprz według uznaniaWykonanie:
Kalafiora i
brokuły oczyszczamy, myjemy i dzielimy na małe różyczki. Gotujemy osobno w lekko osolonej wodzie na półtwardo i odcedzamy.
marchewki obieramy, myjemy i kroimy w talarki.Wkładamy do garnka , zalewamy do połowy
wodą i gotujemy około 5 minut na małym ogniu pod przykryciem (również na półtwardo) a następnie odcedzamy.
Żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach i mieszamy z
jajkami oraz
solą i
pieprzem (przyprawiamy dosyć mocno). Warzywa delikatnie mieszamy i dodajemy pokrojoną w paseczki
szynkę. Przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, zalewamy masą
serowo-jajeczną i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 200 stopni C, aż się
ser zrumieni.Uwagi:Zapiekanka lepiej smakuje, gdy warzywa są półtwarde, bo wtedy zachowują swój smak. Amatorom
bardziej pikantnych doznań
smakowych proponuję zamianę
szynki na
salami.Autor: IzaZobacz inne przepisy użykownika!Potrawy z
MięsaZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: