Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
jagody mrożone 400 gramów
cukier 2 łyżek stołowych
ziemniaki 800 gramów
margaryna 1 łyżek stołowych
kasza manna 5 łyżek stołowych
mąka 0,75 szklanek
jajka 2 sztuk
sól 1 szczypta
bułka tarta 2 łyżek stołowych
masło 2 łyżek stołowychWykonanie:Oczyszczone
ziemniaki ugotować. Odcedzone zmielić i wystudzić. Dodać
margarynę,
kaszę manną mąkę,
jajka oraz szczyptę
soli i wyrobić elastyczne ciasto. Uformować z ciasta gruby wałek i podzielić na 8 części. Z każdej wygnieść ręka placuszek.Opłukane
jagody wymieszać z
cukrem i na każdy placuszek nałożyć porcje
jagód, skleić knedle. Wkładać do wrzącej
wody i gotować od wypłynięcia ok. 12 minut. Przed podaniem polać zrumienioną na
maśle bułkę tartą.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy mączne weg.Powyżej 1 rokuDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: