Wykonanie
« Powrót

Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
jagody mrożone 400 gramów
cukier 2 łyżek stołowych
ziemniaki 800 gramów
margaryna 1 łyżek stołowych
kasza manna 5 łyżek stołowych
mąka 0,75 szklanek
jajka 2 sztuk
sól 1 szczypta
bułka tarta 2 łyżek stołowych
masło 2 łyżek stołowych
Wykonanie:
Oczyszczone
ziemniaki ugotować. Odcedzone zmielić i wystudzić. Dodać
margarynę,
kaszę manną mąkę,
jajka oraz szczyptę
soli i wyrobić elastyczne ciasto. Uformować z ciasta gruby wałek i podzielić na 8 części. Z każdej wygnieść ręka placuszek.
Opłukane
jagody wymieszać z
cukrem i na każdy placuszek nałożyć porcje
jagód, skleić knedle. Wkładać do wrzącej
wody i gotować od wypłynięcia ok. 12 minut. Przed podaniem polać zrumienioną na
maśle bułkę tartą.
Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy mączne weg.
Powyżej 1 roku
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: