Wykonanie
Sekretem idealnych kopytek jest delikatność ciasta ziemniaczanego z nie przesadzoną ilością
mąki pszennej.Otulone słodką warstwą z
cukrowej cebuli oraz chrupiącej
bułki tartej smakują wyśmienicie.Składniki:Kopytka:1 kg
ziemniakówsól1
jajko3/4 szklanki
mąki pszennej+do podsypaniaDodatki:1
cebula cukrowa100g
masła 82%2 żyłeczki
cukru1/2 szklanki
bułki tartejPrzygotowanie:Kopytka:
Ziemniaki obrać umyć , ugotować w osolonym wrzątku.Odcedzić , osuszyć , pozostawić do wystudzenia.Zimne
ziemniaki przecisnąć przez praskę , dodać
jajko oraz
mąki.Wyrobić jednolite ciasto ziemniaczane.Stolnicę oprószyć
mąką pszenną , z kawałków ciasta formować wałeczki , wycinać ukośne , małe kopytka.Gotować z osolonym wrzątku 1 min po wypłynięciu na powierzchnię.Dodatki:
Cebulę , pokroić w piórka.Na patelni rozgrzać 1/2
masła , zrumienić
cebulę , wsypać
cukier.Dodać resztę
masła oraz
bułkę tartą , smażyć do połączenia się składników.Do zasmażki dodać kopytka , dokładnie wymieszać.



Smacznego