Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
ziemniaki - ugotowane 700 gramów
mąka 250 gramów
jajka 1 sztuk
sól według uznania
owoce 500 gramów
masło 50 gramów
bułka tarta 1 łyżek stołowych
śmietana według uznania
cukier puder według uznaniaWykonanie:Z umytych
owoców usunąć pestki lub szypułki.
Ziemniaki przecisnąć przez praskę, wystudzić. Dodać przesianą
mąkę,
jajko, odrobinę
soli i szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 równe części, z każdej utoczyć wałek średnicy ok. 3 cm. Odkrawać z niego po kawałku ciasta i na dłoni formować małe placuszki. Na środku każdego kłaść
owoc i zlepiać dokładnie brzegi, formując kulki. Knedle wrzucać partiami do wrzącej, osolonej
wody, zamieszać i gotować na średnim ogniu. Gdy wypłyną, zmniejszyć płomień i gotować jeszcze 2-3 min. Wybrać łyżką cedzakową, przełożyć na półmisek. Polać stopionym
masłem ze zrumienioną
bułką tartą. Osobno podawać
cukier puder lub posłodzoną
bitą śmietanę.Uwagi:
Owoce:
truskawki, węgierki.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy mączne weg.Komentarze:Autor: FloressData: 2009-04-29pyszne;)Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: