ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegoziemniaki - ugotowane 700 gramówmąka 250 gramówjajka 1 sztuksól według uznaniaowoce 500 gramówmasło 50 gramówbułka tarta 1 łyżek stołowychśmietana według uznaniacukier puder według uznaniaWykonanie:Z umytych owoców usunąć pestki lub szypułki. Ziemniaki przecisnąć przez praskę, wystudzić. Dodać przesianą mąkę, jajko, odrobinę soli i szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 równe części, z każdej utoczyć wałek średnicy ok. 3 cm. Odkrawać z niego po kawałku ciasta i na dłoni formować małe placuszki. Na środku każdego kłaść owoc i zlepiać dokładnie brzegi, formując kulki. Knedle wrzucać partiami do wrzącej, osolonej wody, zamieszać i gotować na średnim ogniu. Gdy wypłyną, zmniejszyć płomień i gotować jeszcze 2-3 min. Wybrać łyżką cedzakową, przełożyć na półmisek. Polać stopionym masłem ze zrumienioną bułką tartą. Osobno podawać cukier puder lub posłodzoną bitą śmietanę.Uwagi:Owoce: truskawki, węgierki.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy mączne weg.Komentarze:Autor: FloressData: 2009-04-29pyszne;)Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: