Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
ser biały 500 gramów
ziemniaki 500 gramów
mąka 0,75 szklanek
jajka 1 sztuk
żółtka 2 sztukwęgierki 600 gramów
śmietana 1 szklanek
cukier puder 3 łyżek stołowych
sól według uznaniaWykonanie:Oczyszczone
ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przestudzić i zmielić razem z
serem. Dodać
jajko,
żółtka oraz szczyptę
soli i wymieszać. Wsypać
mąkę i zagnieść ciasto. Jeśli jest za suche, to dodać trochę
śmietany. Na stolnicy utoczyć z ciasta wałek. Odkrawać z niego po kawałku i formować w dłoni placuszki, a na środku każdego kłaść
śliwkę, bez pestki, zlepić brzegi i tocząc w dłoniach nadawać knedlom kulisty kształt. Wkładać je partiami na osolony wrzątek i gotować 3 minuty po wypłynięciu. Wyjmować łyżką cedzakową i polać
śmietaną lekko ubitą z
cukrem pudrem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy mączne weg.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: