ßßß Cookit - przepis na Faworki

Faworki

nazwa

Wykonanie

Ekspresowe w wykonaniu. Zrobione dzisiaj na prośbę mojej córci i z pomocą moich dzieci, które doskonale się spisały przy przewijaniu faworków. Przepis z "Kuchni Polskiej" Z. Miętkiewicz.
Składniki:
30 dag mąki
5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
4 żółtka
1 jajko
1 łyżka spirytusu
szczypta soli
tłuszcz do głębokiego smażenia
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Wymieszać wszystkie składniki i dokładnie wyrobić ciasto. Następnie wybić je drewnianym wałkiem, rozwałkować jak najcieniej na stolnicy lekko oprószonej mąką. Pokroić na paski o szerokości 3-4 cm i długośc 10 cm. Naciąć wzdłuż każdy środek paska i przewinąć przez nacięcie jeden koniec paska.
W garnku rozgrzać tłuszcz, smażyć faworki partiami z obu stron. Odkładać na ręcznik papierowy do odsączenia i posypać pudrem.
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2011/03/Faworki.html