Wykonanie
Ekspresowe w wykonaniu. Zrobione dzisiaj na prośbę mojej córci i z pomocą moich dzieci, które doskonale się spisały przy przewijaniu
faworków. Przepis z "Kuchni Polskiej" Z. Miętkiewicz.

Składniki:30 dag
mąki5 łyżek gęstej kwaśnej
śmietany4
żółtka1
jajko1 łyżka
spirytususzczypta
solitłuszcz do głębokiego smażenia
cukier puder do posypaniaWykonanie:Wymieszać wszystkie składniki i dokładnie wyrobić ciasto. Następnie wybić je drewnianym wałkiem, rozwałkować jak najcieniej na stolnicy lekko oprószonej
mąką. Pokroić na paski o szerokości 3-4 cm i długośc 10 cm. Naciąć wzdłuż każdy środek paska i przewinąć przez nacięcie jeden koniec paska.W garnku rozgrzać tłuszcz, smażyć
faworki partiami z obu stron. Odkładać na ręcznik papierowy do odsączenia i posypać pudrem.

/wydrukuj przepis/