ßßß Cookit - przepis na Faworki

Faworki

nazwa

Wykonanie

Faworki, chrust, chruściki - kruche, złociste ciasteczka w kształcie kokardki posypane cukrem pudrem. Sa pracochłonne, ale warto poświęcić trochę czasu, a później jeść, jeść, jeść...
Składniki:
4 żółtka
pół szklanki gęstej śmietany
1 łyżka spirytusu lub octu
mąki tyle, ile "zabierze ciasto" (ok. 40 dag)
szczypta soli
cukier puder do posypania
tłuszcz do smażenia
Z żółtek, śmietamy, spirytusu lub octu, mąki, soli zagniatamy ciasto. Kolejno małe porcje ciasta wałkujemy bardzo cieniutko i specjalnym nożykiem kroimy faworki. W garnku rozgrzewamy tłuszcz (ja smażę na oleju). Na rozgrzany olej wrzucamy po kilka faworków. Gdy będą miały złoty kolor szybko wyjmujemy i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Źródło:http://saloniksmakow.blogspot.com/2014/12/faworki.html