Wykonanie
Faworki, chrust, chruściki - kruche, złociste
ciasteczka w kształcie kokardki posypane
cukrem pudrem. Sa pracochłonne, ale warto poświęcić trochę czasu, a później jeść, jeść, jeść...
Składniki:4
żółtkapół szklanki gęstej
śmietany1 łyżka
spirytusu lub
octumąki tyle, ile "zabierze ciasto" (ok. 40 dag)szczypta
solicukier puder do posypaniatłuszcz do smażeniaZ
żółtek,
śmietamy,
spirytusu lub
octu,
mąki,
soli zagniatamy ciasto. Kolejno małe porcje ciasta wałkujemy bardzo cieniutko i specjalnym nożykiem kroimy
faworki. W garnku rozgrzewamy tłuszcz (ja smażę na
oleju). Na rozgrzany
olej wrzucamy po kilka
faworków. Gdy będą miały złoty kolor szybko wyjmujemy i posypujemy
cukrem pudrem.Smacznego!