Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegowędierki 600 gramów
ziemniaki 1 kilogramów
mąka 300 gramów
jajka 1 sztuk
cukier puder według uznania
Cynamon według uznania
sól 1 szczypta
śmietana według uznaniaWykonanie:Umyte
śliwki przekroić i usunąć pestki. Oczyszczone
ziemniaki ugotować i zmielić. Dodać przesianą
mąkę,
sól oraz
jajko i wyrobić ciasto. Można dodać trochę
wody. Na posypanej
mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5 cm i szklanką wyciąć koła lub pokroić ciasto na kwadraty. Na środku każdego ułożyć
śliwkę, posypać pół łyżeczki
cukrem pudrem, skleić brzegi i w dłoniach uformować kulę. Knedle wrzucać na lekko osolona, wrzącą
wodę i gotować 6 minut, od chwili, gdy wypłyną na wierzch. Wyjmować na półmisek, łyżką cedzakową. Podawać ze
śmietaną albo stopionym
masłem z odrobina
bułki tartej i posypane
cynamonemUwagi:
Śmietanę można zastąpić
jogurtem naturalnym.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy mączne weg.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: