ßßß Cookit - przepis na Ciasto tutti-frutti z bakaliami

Ciasto tutti-frutti z bakaliami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
jajka 5 sztuk
masło 1 kostek
mąka 400 gramów
śmietana 1 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
cukier puder 1 szklanek
kakao 2 łyżek stołowych
odsączone wiśnie z konfitury 200 gramów
bakalie drobno pokrojone 200 gramów
Wykonanie:
Mąkę posiekać z masłem, dodać proszek, żółtka, 2 łyżki cukru pudru i zagnieść miękkie ciasto. Podzielić je na 3 części. Do jednej dodać śmietanę, do drugiej kakao. Ciastem śmietanowym wylepić dno wysmarowanej tłuszczem średniej tortownicy. Pozostałe 2 kawałki włożyć do zamrażalnika na 1h.
Na ciasto śmietanowe wyłożyć wiśnie, po czym zetrzeć na tarce o grubych oczkach połowę ciasta kakaowego i rozsypać na nim bakalie, na to zetrzeć 2 połowę ciasta kakaowego. Ubić sztywną pianę z białek. Utrwalić ją resztą cukru i jeszcze chwilę ubijać. Wyłożyć równą warstwę na ciemnym cieście. Na wierzch zetrzeć jasne ciasto z zamrażalnika. Piec ok. 50 minut w 190 stopniach.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/6910/Ciasto-tutti-frutti-z-bakaliami