Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
jajka 5 sztuk
masło 1 kostek
mąka 400 gramów
śmietana 1 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
cukier puder 1 szklanek
kakao 2 łyżek stołowychodsączone
wiśnie z
konfitury 200 gramów
bakalie drobno pokrojone 200 gramówWykonanie:
Mąkę posiekać z
masłem, dodać proszek,
żółtka, 2 łyżki
cukru pudru i zagnieść miękkie ciasto. Podzielić je na 3 części. Do jednej dodać
śmietanę, do drugiej
kakao.
Ciastem śmietanowym wylepić dno wysmarowanej tłuszczem średniej tortownicy. Pozostałe 2 kawałki włożyć do zamrażalnika na 1h.Na ciasto
śmietanowe wyłożyć
wiśnie, po czym zetrzeć na tarce o grubych oczkach połowę ciasta
kakaowego i rozsypać na nim
bakalie, na to zetrzeć 2 połowę ciasta
kakaowego. Ubić sztywną pianę z
białek. Utrwalić ją resztą
cukru i jeszcze chwilę ubijać. Wyłożyć równą warstwę na ciemnym cieście. Na wierzch zetrzeć jasne ciasto z zamrażalnika. Piec ok. 50 minut w 190 stopniach.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: