ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czegojajka 5 sztukmasło 1 kostekmąka 400 gramówśmietana 1 łyżek stołowychproszek do pieczenia 1 łyżek deserowychcukier puder 1 szklanekkakao 2 łyżek stołowychodsączone wiśnie z konfitury 200 gramówbakalie drobno pokrojone 200 gramówWykonanie:Mąkę posiekać z masłem, dodać proszek, żółtka, 2 łyżki cukru pudru i zagnieść miękkie ciasto. Podzielić je na 3 części. Do jednej dodać śmietanę, do drugiej kakao. Ciastem śmietanowym wylepić dno wysmarowanej tłuszczem średniej tortownicy. Pozostałe 2 kawałki włożyć do zamrażalnika na 1h.Na ciasto śmietanowe wyłożyć wiśnie, po czym zetrzeć na tarce o grubych oczkach połowę ciasta kakaowego i rozsypać na nim bakalie, na to zetrzeć 2 połowę ciasta kakaowego. Ubić sztywną pianę z białek. Utrwalić ją resztą cukru i jeszcze chwilę ubijać. Wyłożyć równą warstwę na ciemnym cieście. Na wierzch zetrzeć jasne ciasto z zamrażalnika. Piec ok. 50 minut w 190 stopniach.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: