Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 15 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 4SkładnikLogo Ilość Czego
szprotka 0.25 kilogramów
dymka 2 sztukglutasól 0 . 25 łyżek deserowych
sól 0.5 łyżek deserowych
smalec 2 łyżek stołowych
imbir 0.5 łyżek deserowych
cebula 1 sztuk
wino białe wytrawne 3 łyżek stołowychWykonanie:1.
Rybki sprawić, wypłukać i dokładnie osuszyć. 2. W miseczce ubijać
jaja przez 10 sek., dodać
dymkę i dalej ubijać przez 5 sek., odstawić. 3. Na patelnię z mocno nagrzanym olejeni włożyć
szproty i smażyć przez 3-4 min., aż będą chrupiące, osączyć z
oleju. 4.
Smalec rozgrzać na patelni, dodać
imbir i
cebulę, smażyć przez 30 sek., mieszając. Wyjąć
cebulę łyżką cedzakową. 5. Wlać
jaja, dokładnie rozprowadzić na patelni. 6. Usmażone
rybki ułożyć na
jaja, posypać
solą, dokładnie wymieszać, zdjąć z ognia. 7. Gdy
jaja się zetną wlać
białe wino, lekko zamieszać i smażyć jeszcze przez 30 sek. (Czynność tę wykonać nawet, gdy nie dodaje się
wina). 8. Podawać na gorącym talerzach z bułeczkami MAN-TDU - lub z
białym pieczywem Proporcje dla 3-4 osóbUwagi:
Dymki pokrajane w 2 cm kawałki lub 1/2 pęczek
szczypiorku grubo posiekany, glutasól lub
przyprawa "Jarzynka" (
Vegeta),
cebula pokrojona w krążkiKuchnia ChińskaPotrawy z JajPotrawy z RybDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: