ßßß Cookit - przepis na Jajecznica z chrupiącymi szprotami

Jajecznica z chrupiącymi szprotami

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 15 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 4
Składnik
Logo Ilość Czego
szprotka 0.25 kilogramów
dymka 2 sztuk
glutasól 0 . 25 łyżek deserowych
sól 0.5 łyżek deserowych
smalec 2 łyżek stołowych
imbir 0.5 łyżek deserowych
cebula 1 sztuk
wino białe wytrawne 3 łyżek stołowych
Wykonanie:
1. Rybki sprawić, wypłukać i dokładnie osuszyć. 2. W miseczce ubijać jaja przez 10 sek., dodać dymkę i dalej ubijać przez 5 sek., odstawić. 3. Na patelnię z mocno nagrzanym olejeni włożyć szproty i smażyć przez 3-4 min., aż będą chrupiące, osączyć z oleju. 4. Smalec rozgrzać na patelni, dodać imbir i cebulę, smażyć przez 30 sek., mieszając. Wyjąć cebulę łyżką cedzakową. 5. Wlać jaja, dokładnie rozprowadzić na patelni. 6. Usmażone rybki ułożyć na jaja, posypać solą, dokładnie wymieszać, zdjąć z ognia. 7. Gdy jaja się zetną wlać białe wino, lekko zamieszać i smażyć jeszcze przez 30 sek. (Czynność tę wykonać nawet, gdy nie dodaje się wina). 8. Podawać na gorącym talerzach z bułeczkami MAN-TDU - lub z białym pieczywem Proporcje dla 3-4 osób
Uwagi:
Dymki pokrajane w 2 cm kawałki lub 1/2 pęczek szczypiorku grubo posiekany, glutasól lub przyprawa "Jarzynka" (Vegeta), cebula pokrojona w krążki
Kuchnia Chińska
Potrawy z Jaj
Potrawy z Ryb
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/1215/Jajecznica-z-chrupiacymi-szprotami