Wykonanie
Smalec od święta grzechem nie jest. A żeby nadać mu dodatkowego smaku dodałam do niego
chilli,
imbir i
czosnek. Tak powstał
smalec z charakterem. Wyrazisty w smaku i świetnie współgrający z świeżym
żytnim pieczywem.1 kg
słoniny wieprzowej500 g
łopatki wieprzowej2 duże
cebule1
czerwone chilli4 ząbki
czosnku4 cm
imbirusól-
Słoninę kroimy na drobniutką kostkę, wkładamy do garnka, a nierozgrzany garnek ustawiamy na niewielkim ogniu i zostawiamy do momentu wytopienia się całego tłuszczu. Od czasu do czasu należy mieszać, aby skwarki nie przywarły do dna. Pod koniec smażenia dodajemy zmieloną
łopatkę wieprzową i dusimy jeszcze około 20 minut.- Na 5 minut przez wyłączeniem do garnka dokładamy obraną i naciętą
cebulę. Po skończonym gotowaniu należy wyciągnąć
cebulę, a
smalec przelać do miski i pozwolić mu ostygnąć, ale jeszcze nie zastygnąć.- Do wystudzonego
smalcu dokładamy posiekane
chilli, starty na drobnej tarce
czosnek i
imbir oraz grubą
sól.- Na noc wstawiamy do lodówki.- Najlepiej smakuje z
żytnim chlebem, ale każde
pieczywo jest jak najbardziej wskazane. Ja lubię go posypać świeżą zieloną
pietruszką.Smacznego:)
