Wykonanie
            Smalec od święta grzechem nie jest. A żeby nadać mu dodatkowego smaku dodałam do niego 
chilli, 
imbir i 
czosnek. Tak powstał 
smalec z charakterem. Wyrazisty w smaku i świetnie współgrający z świeżym 
żytnim pieczywem.1 kg 
słoniny wieprzowej500 g 
łopatki wieprzowej2 duże 
cebule1 
czerwone chilli4 ząbki 
czosnku4 cm 
imbirusól- 
Słoninę kroimy na drobniutką kostkę, wkładamy do garnka, a nierozgrzany garnek ustawiamy na niewielkim ogniu i zostawiamy do momentu wytopienia się całego tłuszczu. Od czasu do czasu należy mieszać, aby skwarki nie przywarły do dna. Pod koniec smażenia dodajemy zmieloną 
łopatkę wieprzową i dusimy jeszcze około 20 minut.- Na 5 minut przez wyłączeniem do garnka dokładamy obraną i naciętą 
cebulę. Po skończonym gotowaniu należy wyciągnąć 
cebulę, a 
smalec przelać do miski i pozwolić mu ostygnąć, ale jeszcze nie zastygnąć.- Do wystudzonego 
smalcu dokładamy posiekane 
chilli, starty na drobnej tarce 
czosnek i 
imbir oraz grubą 
sól.- Na noc wstawiamy do lodówki.- Najlepiej smakuje z 
żytnim chlebem, ale każde 
pieczywo jest jak najbardziej wskazane. Ja lubię go posypać świeżą zieloną 
pietruszką.Smacznego:)

