ßßß Cookit - przepis na Wolno pieczona łopatka w piwie

Wolno pieczona łopatka w piwie

nazwa

Wykonanie

Macie ochotę na genialny sobotnio-niedzielny obiad? Moją propozycją jest wolno pieczone mięsko z łopatki. Rozpływa się w ustach, ma skoncentrowany smak. Idealne.
750g łopatki wieprzowej
300ml jasnego piwa
2 łyżki miodu
1 łyżka słodkiego sosu chilli
3 cebule
6 ząbków czosnku
sól
W misce należy rozmieszać miód i sos chilli i połączyć z piwem. Cebulę obieramy i kroimy na plastry, wrzucamy do naczynia do zapiekania tak aby pokrywała dno. Dodajemy obrane ząbki czosnku. Łopatkę czyścimy, solimy, ja swoją związałam aby nadać jej lepszy kształt i kładziemy na cebuli. Polałam połową piwnej mieszaniny i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 130 stopni. Piekła się tak godzinę, potem podlałam polową pozostałej mieszaniny i znowu piekła się godzinę, znowu polałam i zostawiłam jeszcze na 30 minut. W sumie piekła się 2,5h z dwukrotnym polewaniem piwną mieszaniną. Zyskała zloty kolor, lekko chrupiąca skórkę. Pycha.
Źródło:http://mamabartka.blogspot.com/2012/12/wolno-pieczona-opatka-w-piwie.html