Wykonanie
Macie ochotę na genialny sobotnio-niedzielny obiad? Moją propozycją jest wolno
pieczone mięsko z
łopatki. Rozpływa się w ustach, ma skoncentrowany smak. Idealne.

750g
łopatki wieprzowej300ml
jasnego piwa2 łyżki
miodu1 łyżka słodkiego sosu
chilli3
cebule6 ząbków
czosnkusól
W misce należy rozmieszać
miód i sos
chilli i połączyć z
piwem.
Cebulę obieramy i kroimy na plastry, wrzucamy do naczynia do zapiekania tak aby pokrywała dno. Dodajemy obrane ząbki
czosnku.
Łopatkę czyścimy, solimy, ja swoją związałam aby nadać jej lepszy kształt i kładziemy na
cebuli. Polałam połową
piwnej mieszaniny i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 130 stopni. Piekła się tak godzinę,
potem podlałam
polową pozostałej mieszaniny i znowu piekła się godzinę, znowu polałam i zostawiłam jeszcze na 30 minut. W
sumie piekła się 2,5h z dwukrotnym polewaniem
piwną mieszaniną. Zyskała zloty kolor, lekko chrupiąca skórkę. Pycha.