Wykonanie
            Macie ochotę na genialny sobotnio-niedzielny obiad? Moją propozycją jest wolno 
pieczone mięsko z 
łopatki. Rozpływa się w ustach, ma skoncentrowany smak. Idealne.

750g 
łopatki wieprzowej300ml 
jasnego piwa2 łyżki 
miodu1 łyżka słodkiego sosu 
chilli3 
cebule6 ząbków 
czosnkusól
W misce należy rozmieszać 
miód i sos 
chilli i połączyć z 
piwem. 
Cebulę obieramy i kroimy na plastry, wrzucamy do naczynia do zapiekania tak aby pokrywała dno. Dodajemy obrane ząbki 
czosnku. 
Łopatkę czyścimy, solimy, ja swoją związałam aby nadać jej lepszy kształt i kładziemy na 
cebuli. Polałam połową 
piwnej mieszaniny i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 130 stopni. Piekła się tak godzinę, 
potem podlałam 
polową pozostałej mieszaniny i znowu piekła się godzinę, znowu polałam i zostawiłam jeszcze na 30 minut. W 
sumie piekła się 2,5h z dwukrotnym polewaniem 
piwną mieszaniną. Zyskała zloty kolor, lekko chrupiąca skórkę. Pycha.
