ßßß Cookit - przepis na Golonka w piwie

Golonka w piwie

nazwa

Wykonanie

składniki :
około 2 kg tylnej golonki wieprzowej
pieprz mielony
sól
chili
czosnek granulowany
cebula
piwo jasne około 1/2 l
kilka goździków
Przygotowanie :
Umytą golonkę osuszyłam, skórę pokroiłam w kratkę i natarłam solą, pieprzem, czosnkiem i chili
Wbiłam w mięso goździki oraz obłożyłam pokrojoną cebulą, przykryłam folią spożywczą i pozostawiłam na 2-4 godz. w chłodnym, ale nie zbyt zimnym miejscu
Po tym czasie przełożyłam mięso do foremki i polałam mięso piwem, przykryłam folią aluminiową, piekłam wpierw w piekarniku nagrzanym do 220 *C. przez 30 min. a potem prawie 1 i 1/2 godz.w temp. 200 *C
W trakcie pieczenia mięsa, polewałam je sosem który się wytworzył, dolewałam też świeżego piwa, ponieważ płyn szybko parował.
Moja golonka była dość ostra w smaku :)
Świetnie smakowała z chrzanem tartym własnej roboty. Golonka z ogóreczkiem kiszonym też jest ok. :)
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2014/09/golonka-w-piwie.html