Wykonanie

składniki :około 2 kg tylnej
golonki wieprzowej
pieprz mielony
sólchiliczosnek granulowany
cebulapiwo jasne około 1/2 lkilka
goździków
Przygotowanie :Umytą
golonkę osuszyłam, skórę pokroiłam w kratkę i natarłam
solą,
pieprzem,
czosnkiem i
chiliWbiłam w
mięso goździki oraz obłożyłam pokrojoną
cebulą, przykryłam folią spożywczą i pozostawiłam na 2-4 godz. w chłodnym, ale nie zbyt zimnym miejscuPo tym czasie przełożyłam
mięso do foremki i polałam
mięso piwem, przykryłam folią aluminiową, piekłam wpierw w piekarniku nagrzanym do 220 *C. przez 30 min. a
potem prawie 1 i 1/2 godz.w temp. 200 *C

W trakcie
pieczenia mięsa, polewałam je sosem który się wytworzył, dolewałam też świeżego
piwa, ponieważ płyn szybko parował.Moja
golonka była dość ostra w smaku :)Świetnie smakowała z
chrzanem tartym własnej roboty.
Golonka z ogóreczkiem kiszonym też jest ok. :)