Wykonanie
Idealny składnik kanapek!Składniki:1kg
łopatki wieprzowej1 duża
cebula2 duże ząbki
czosnkukawałek
imbiru wielkości połowy kciuka0 , 5-1l coca-coli (zależy od wielkości naczynia do marynowania)2 łyżeczki
płatków chilli1 łyżeczka
soli1 łyżeczka mielonego
imbiru1 łyżeczka
pieprzu1,5 łyżki ciemnego
cukru trzcinowego (muscovado)1 łyżeczka
czosnku granulowanego
cebulę pokrój w grube plastry
czosnek zgnieć przy użyciu płaskiej strony noża, pokrój na duże kawałki
imbir pokrój w grube plasterki na dnie miski ułóż połowę
cebuli,
czosnku i świeżego
imbiru, połóż na nich
mięso, posyp 1 łyżeczką
płatków chilli i przykryj pozostałą
cebulą,
czosnkiem i świeżym
imbiremzalej coca colą, aż będzie przykryte płynemprzykryj talerzykiem, żeby całe znajdowało się pod powierzchnią i wstaw do lodówki na noc*następnego dnia nagrzej piec do 150 Cwyjmij
mięso z zalewy i osusz (nie wyrzucaj
cebuli,
czosnku i
imbiru – ułóż je na dnie naczynia, w którym będziesz piec
mięso)przygotuj mieszankę z pozostałych przypraw i natrzyj nią
mięsoszczelnie przykryj naczynie folią aluminiową i wstaw do pieca na 2 , 5-3hpo tym czasie wyjmij naczynie z pieca i sprawdź, czy
mięso rozpada się pod naciskiem – jeśli tak – jest gotowe, jeśli nie – wraca do pieca na kolejne 30 minut do godzinySmacznego! :)*może równie dobrze poczekać do wieczora ;)