ßßß Cookit - przepis na Pulled pork na ostro

Pulled pork na ostro

nazwa

Wykonanie

Idealny składnik kanapek!
Składniki:
1kg łopatki wieprzowej
1 duża cebula
2 duże ząbki czosnku
kawałek imbiru wielkości połowy kciuka
0 , 5-1l coca-coli (zależy od wielkości naczynia do marynowania)
2 łyżeczki płatków chilli
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka pieprzu
1,5 łyżki ciemnego cukru trzcinowego (muscovado)
1 łyżeczka czosnku granulowanego
cebulę pokrój w grube plastry
czosnek zgnieć przy użyciu płaskiej strony noża, pokrój na duże kawałki
imbir pokrój w grube plasterki na dnie miski ułóż połowę cebuli, czosnku i świeżego imbiru, połóż na nich mięso, posyp 1 łyżeczką płatków chilli i przykryj pozostałą cebulą, czosnkiem i świeżym imbirem
zalej coca colą, aż będzie przykryte płynem
przykryj talerzykiem, żeby całe znajdowało się pod powierzchnią i wstaw do lodówki na noc*
następnego dnia nagrzej piec do 150 C
wyjmij mięso z zalewy i osusz (nie wyrzucaj cebuli, czosnku i imbiru – ułóż je na dnie naczynia, w którym będziesz piec mięso)
przygotuj mieszankę z pozostałych przypraw i natrzyj nią mięso
szczelnie przykryj naczynie folią aluminiową i wstaw do pieca na 2 , 5-3h
po tym czasie wyjmij naczynie z pieca i sprawdź, czy mięso rozpada się pod naciskiem – jeśli tak – jest gotowe, jeśli nie – wraca do pieca na kolejne 30 minut do godziny
Smacznego! :)
*może równie dobrze poczekać do wieczora ;)
Źródło:http://sweetworldofs.pl/2014/07/04/pulled-pork-na-ostro