ßßß
 
            
         Składniki :0,5 kg słoniny bez skóry1 duża czerwona papryka3-4 czuszki lub papryczki chilli w zależności jak ostry lubimy2 średnie cebule1 łyżka papryki mielonej ostrej lub słodkiej w zależności od tego jaki poziom ostrości chcemy uzyskać2-3 ząbki czosnku1 łyżeczka cukru1 łyżeczka soli2 łyżki smalcu
Składniki :0,5 kg słoniny bez skóry1 duża czerwona papryka3-4 czuszki lub papryczki chilli w zależności jak ostry lubimy2 średnie cebule1 łyżka papryki mielonej ostrej lub słodkiej w zależności od tego jaki poziom ostrości chcemy uzyskać2-3 ząbki czosnku1 łyżeczka cukru1 łyżeczka soli2 łyżki smalcu
 Papryki oczyszczamy z komór nasiennych , drobniutko siekamy . Cebulkę obieramy i także siekamy , czosnek wyciskamy przez praskę . Słoninę , mielimy maszynką o grubych oczkach . W garnku o głębokich brzegach , rozgrzewamy dwie łyżki smalcu i podsmażamy na nim cebulkę , razem z papryką świeżą , dodajemy także tą mieloną w proszku . Następnie jak już wszystko troszkę zmięknie , dodajemy słoninę, czosnek , cukier ,sól i smażymy -wytapiamy , dość często mieszając na małym ogniu . Jak mielona słonina zniknie i zmieni się w szklisty smalec ( po około 15-20 minutach ) , wyłączamy gaz . Przelewamy całość do metalowej głębokiej miski i rozdrabniamy blenderem – uwaga , bo smalec jest bardzo gorący . Masę rozlewamy do miseczek , słoików , zakręcamy i odstawiamy do wystygnięcia . Po czym przestudzone słoiczki , przekładamy do lodówki . Gotowe , teraz tylko swojski chlebuś i smacznego 😉
Papryki oczyszczamy z komór nasiennych , drobniutko siekamy . Cebulkę obieramy i także siekamy , czosnek wyciskamy przez praskę . Słoninę , mielimy maszynką o grubych oczkach . W garnku o głębokich brzegach , rozgrzewamy dwie łyżki smalcu i podsmażamy na nim cebulkę , razem z papryką świeżą , dodajemy także tą mieloną w proszku . Następnie jak już wszystko troszkę zmięknie , dodajemy słoninę, czosnek , cukier ,sól i smażymy -wytapiamy , dość często mieszając na małym ogniu . Jak mielona słonina zniknie i zmieni się w szklisty smalec ( po około 15-20 minutach ) , wyłączamy gaz . Przelewamy całość do metalowej głębokiej miski i rozdrabniamy blenderem – uwaga , bo smalec jest bardzo gorący . Masę rozlewamy do miseczek , słoików , zakręcamy i odstawiamy do wystygnięcia . Po czym przestudzone słoiczki , przekładamy do lodówki . Gotowe , teraz tylko swojski chlebuś i smacznego 😉
