ßßß Cookit - przepis na Urodziny w najbliższym gronie

Urodziny w najbliższym gronie

nazwa

Wykonanie

Japp, S. obchodzi urodziny okrągłe! Miało być duże przyjęcie z rodziną i przyjaciółmi. Niestety corona pokrzyżowała nam plany i pewnie nie tylko nam. Fest przełożyliśmy na przyszły rok, a dzisiaj świętowaliśmy w piątkę, my i nasze dzieci. Jak urodziny to wiadomo musi być tort urodzinowy. W tym roku upiekłam mojemu mężowi tort cappuccino. Właśnie jesteśmy po pierwszej rundzie, bardzo zadowoleni.
Tort cappuccino to tort kawowy. Kawę cappuccino dodałam do jednego ze spodów jak również do kremu. Krem to bita śmietana z mascarpone, który podzieliłam na trzy porcje. Do jednej dodałam cappuccino w proszku, do drugiej dulce de leche, a do trzeciej fusy z espresso. Tort udekorowałam czekoladowymi wiórami i pokruszonymi czekoladowymi wafelkami. Coś pysznego!
Piekłam kiedyś inny cappuccino torcik, również smaczny ale zupełnie inny. Ba, nawet przyrządziłam gofry z kremem cappuccino .
Ten tort jest po prostu dla smakoszy kawy takich jak ja i mój mąż. Bardzo lubimy kawę. Ten tort jest słodki ale raczej nie przesadnie słodki. Normalnie piekę biszkopt ze 100 g cukru, a tutaj użyłam tylko 50 g, więc o połowę mniej. Ale niech Was to nie zwodzi, bo nadzienie i ponch są słodkie, ale wszystko jest świetnie zbalansowane! Słodko ale nie za słodko!
12 porcji
Składniki:
Biszkopt czekoladowy
4 jajka, średniej wielkości
50 g cukru
2 łyżki kakao
2 łyżki pszennej mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Biszkopt cappuccino
4 jajka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki pszennej mąki
50 g cukru
2 łyżki cappuccino bez cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Krem śmietankowy z mascarpone
600 ml śmietanki, 36% tł.
500 g mascarpone
5 łyżek cukru pudru
2 łyżki dulce de leche
2 łyżki cappuccino w proszku + 1 łyżka cukru pudru
1 łyżka parzonych fusów espresso + 1 łyżka cukru pudru
Ponch
100 ml amaretto likieru lub innego likeiru
100 ml zaparzonej kawy
Dekoracja
100 g czekoladowych wafelków
150 g czekolady mlecznej lub gorzkiej lub pół na pół
Nastaw piekarnik na 180ºC. Ubij pianę z białek na sztywno z odrobiną soli. Pod koniec ubijania dodawaj po łyżce cukru, następnie po jednym żółtku. W misce wymieszaj obie mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesiej i dodaj do masy jajecznej. Delikatnie wymieszaj. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Brzegi posmaruj masłem i oprósz mąką. Wlej masę i wygładź powierzchnię. Piecz biszkopt przez 25 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij , ostudź i rozkrój na dwa placki.
Przygotuj biszkopt cappuccino. Białko ubij na sztywno z odrobiną soli. Pod koniec ubijania dodawaj po łyżce cukru, a następnie po jednym żółtku. Obie mąki, proszek do pieczenia przesiej i wymieszaj z cappuccino w proszku. Wlej masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Brzegi posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Piecz przez 25 – 30 minut w piekarniku nagrzanym na 180ºC. Upieczony biszkopt ostudź i rozkrój na dwa placki.
Ubij śmietankę. Kiedy śmietana zacznie gęstnieć dodaj mascarpone i cukier puder. Ubijaj aż śmietana będzie gęsta. Podziel na 4 porcje. Do dwóch porcji dodaj cappuccino w proszku, cukier puder i dokładnie wymieszaj. Do trzeciej porcji dodaj dulce de leche, a do czwartej porcji dodaj fusy z espresso i cukier puder.
Przygotuj ponch. Zaparz kawę i wymieszaj z amaretto.
Przystąp do montowania tortu. Na paterze połóż cappuccino biszkopt, nasącz ponczem i posmaruj połową kremu cappuccino. Przykryj czekoladowym biszkoptem, nasącz ponczem i posmaruj kremem z dulce de leche. Przykryj drugim biszkoptem cappuccino, nasącz ponczem i rozprowadź resztę kremu cappuccino. Zakończ czekoladowym biszkoptem, nasącz ponczem i posmaruj kremem z fusami z espresso. Posmaruj brzegi tortu resztkami kremu. Na ogół po dociśnięciu spodów zawsze wydostaje się krem , którym można posmarować brzegi. Pokrusz wafelki i udekoruj brzegi tortu.
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, następnie rozprowadź cienko na marmurowej desce. Po zastygnięciu zdrapuj czekoladę ostrym nożym lub narzędziem do krojenia sera formując wiórki lub cygara. Udekoruj tort czekoladowymi wiórkami i wstaw do lodówki na 2 godziny. Schłodzony tort pokrój na 12 porcji. Smacznego!
Źródło:https://codojedzenia.pl/tort-cappuccino-tort-urodzinowy-przepis