Wykonanie
Japp, S. obchodzi urodziny okrągłe! Miało być duże przyjęcie z rodziną i przyjaciółmi. Niestety corona pokrzyżowała nam
plany i pewnie nie tylko nam.
Fest przełożyliśmy na przyszły rok, a dzisiaj świętowaliśmy w piątkę, my i nasze dzieci. Jak urodziny to wiadomo musi być tort urodzinowy. W tym roku upiekłam mojemu mężowi tort
cappuccino. Właśnie jesteśmy po pierwszej rundzie, bardzo zadowoleni.
Tort
cappuccino to tort
kawowy.
Kawę cappuccino dodałam do jednego ze
spodów jak również do kremu. Krem to
bita śmietana z
mascarpone, który podzieliłam na trzy porcje. Do jednej dodałam
cappuccino w proszku, do drugiej dulce de leche, a do trzeciej fusy z
espresso. Tort udekorowałam czekoladowymi wiórami i pokruszonymi czekoladowymi
wafelkami. Coś pysznego!
Piekłam kiedyś inny
cappuccino torcik, również smaczny ale zupełnie inny. Ba, nawet przyrządziłam gofry z kremem
cappuccino .
Ten tort jest po prostu dla smakoszy
kawy takich jak ja i mój mąż. Bardzo lubimy
kawę. Ten tort jest słodki ale raczej nie przesadnie słodki. Normalnie piekę
biszkopt ze 100 g
cukru, a tutaj użyłam tylko 50 g, więc o połowę mniej. Ale niech Was to nie zwodzi, bo nadzienie i ponch są słodkie, ale wszystko jest świetnie zbalansowane! Słodko ale nie za słodko!
12 porcjiSkładniki:
Biszkopt czekoladowy4
jajka, średniej wielkości50 g
cukru2 łyżki
kakao2 łyżki
pszennej mąki1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soliBiszkopt cappuccino4
jajka1 łyżka
mąki ziemniaczanej2 łyżki
pszennej mąki50 g
cukru2 łyżki
cappuccino bez
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soliKrem śmietankowy z
mascarpone600 ml
śmietanki, 36% tł.500 g
mascarpone5 łyżek
cukru pudru2 łyżki dulce de leche2 łyżki
cappuccino w proszku + 1 łyżka
cukru pudru1 łyżka parzonych fusów
espresso + 1 łyżka
cukru pudruPonch100 ml
amaretto likieru lub innego
likeiru100 ml zaparzonej
kawyDekoracja100 g
czekoladowych wafelków150 g
czekolady mlecznej lub gorzkiej lub pół na pół
Nastaw piekarnik na 180ºC. Ubij pianę z
białek na sztywno z odrobiną
soli. Pod koniec ubijania dodawaj po łyżce
cukru, następnie po jednym
żółtku. W misce wymieszaj obie
mąki z
kakao i
proszkiem do pieczenia. Przesiej i dodaj do masy jajecznej. Delikatnie wymieszaj. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Brzegi posmaruj
masłem i oprósz
mąką. Wlej masę i wygładź powierzchnię. Piecz
biszkopt przez 25 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij , ostudź i rozkrój na dwa placki.Przygotuj
biszkopt cappuccino.
Białko ubij na sztywno z odrobiną
soli. Pod koniec ubijania dodawaj po łyżce
cukru, a następnie po jednym
żółtku. Obie
mąki,
proszek do pieczenia przesiej i wymieszaj z
cappuccino w proszku. Wlej masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Brzegi posmaruj tłuszczem i oprósz
mąką. Piecz przez 25 – 30 minut w piekarniku nagrzanym na 180ºC. Upieczony
biszkopt ostudź i rozkrój na dwa placki.Ubij
śmietankę. Kiedy
śmietana zacznie gęstnieć dodaj
mascarpone i
cukier puder. Ubijaj aż
śmietana będzie gęsta. Podziel na 4 porcje. Do dwóch porcji dodaj
cappuccino w proszku,
cukier puder i dokładnie wymieszaj. Do trzeciej porcji dodaj dulce de leche, a do czwartej porcji dodaj fusy z
espresso i
cukier puder.Przygotuj ponch. Zaparz
kawę i wymieszaj z
amaretto.Przystąp do montowania
tortu. Na paterze połóż
cappuccino biszkopt, nasącz ponczem i posmaruj połową kremu
cappuccino. Przykryj
czekoladowym biszkoptem, nasącz ponczem i posmaruj kremem z dulce de leche. Przykryj drugim
biszkoptem cappuccino, nasącz ponczem i rozprowadź resztę kremu
cappuccino. Zakończ
czekoladowym biszkoptem, nasącz ponczem i posmaruj kremem z fusami z
espresso. Posmaruj brzegi
tortu resztkami kremu. Na ogół po dociśnięciu
spodów zawsze wydostaje się krem , którym można posmarować brzegi. Pokrusz
wafelki i udekoruj brzegi
tortu.Rozpuść
czekoladę w kąpieli
wodnej, następnie rozprowadź cienko na marmurowej desce. Po zastygnięciu zdrapuj
czekoladę ostrym nożym lub narzędziem do krojenia
sera formując wiórki lub cygara. Udekoruj tort czekoladowymi wiórkami i wstaw do lodówki na 2 godziny. Schłodzony tort pokrój na 12 porcji. Smacznego!