Wykonanie
Wreszcie się rozpogodziło! Dzisiaj popijam
kawę na powietrzu, a do
kawki mam pyszne ciasto ucierane z
cynamonem i
jabłkami. Lubicie ciasto z
jabłkami ? Jest to moje ulubione ciasto, ponieważ przepadam za
jabłkami. Owszem zjem i inne ciasto z
owocami zwłaszcza w sezonie na
owoce. Oczywiście z niecierpliwością czekam na pierwsze
jabłka, a w międzyczasie piekę ciasto z
truskawkami czy
rabarbarowe .
Dzisiejsze ciasto zrobiłam z nadzieniem
cynamonowo kardamonowym z dodatkiem
trzcinowego cukru. W moich wypiekach bardzo często pojawia się
cynamon w towarzystwie
kardamonu. Bardzo lubię te
przyprawy. Ciasto jest takie aromatyczne, bardzo uzależniające. To ciasto jest pyszne na ciepło i na zimno. Na ciepło świetnie pasuje do
lodów, a na zimno z
bitą śmietaną. Dzisiaj postawiłam na
bitą śmietanę. Gorąca
herbata, kawałek ciasta i ochota na słodkie w pełni zaspokojona.
20 porcjiSkładniki:150 g
masła4
jajka250 g
cukru150 g
jogurtu300 g
pszennej mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenianasiona z 1
laski waniliiszczypta
soli, u mnie solone
masłoNadzienie125 g
trzcinowego cukru2 łyżki
cynmonu1 łyżeczka
kardamonu lub więcej
cynamonu3 soczyste
jabłka średniej wielkości300 ml
śmietanki kremówki, 36%
cynamon do posypania
Nastaw piekarnik na 180ºC. Odważ
cukier i wsyp do misy miksera. Dodaj
jajka ,
wanilię i szczyptę
soli. Zmiksuj
jajka na puszystą masę. Rozpuść
masło i wymieszaj z
jogurtem. Dodaj mieszankę do masy jajecznej i zmiksuj do połączenia. Odważ
mąkę. Przesiej
mąkę z
proszkiem do pieczenia i dodaj do masy. Mieszaj łyżką do połączenia składników.W misce wymieszaj
cukier z
cynamonem i
kardamonem.
Jabłka obierz ze skórki, usuń gniazdka i pokrój w ósemki. Foremkę o rozmiarach 20 cm x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Następnie napełnij formę połową ciasta. Na wierzchu ułóż
jabłka i posyp połową korzennego
cukru. Następnie rozprowadź resztę ciasta i zakończ posypką.Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40 minut. Wyjmij ciasto i ostudź. Ubij
śmietankę i równomiernie rozprowadź po cieście. Posyp
cynamonem. Pokrój ciasto na kawałki. Przechowuj w lodówce. Smacznego!