Wykonanie
SKŁADNIKI
gorzka czekolada, 120 g
mleko, 3 łyżki
masło, 150 gdrobny
cukier, 150 g
jajka, 3 szt.skórka otarta z jednej
pomarańczymąka tortowa, 200 g
proszek do pieczenia, 8 g
kakao, 10 gPOLEWA
gorzka czekolada, 100 gsok z
pomarańczy, 3 łyżki
mleko, 2 łyżki
masło, 1 łyżkaSPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej z
mlekiem. Zostawić do wystudzenia.W międzyczasie
masło utrzeć z
cukrem na puszystą masę. Wbijać po jednym
jajku cały czas miksując. Dodać skórkę z
pomarańczy. Wymieszać z wcześniej roztopioną
czekoladą.
Mąkę przesiać z proszkiem i
kakao. Wymieszać z masą
maślaną.Foremkę wysmarować
masłem i obsypać
kakao. Wyłożyć na nią ciasto i wyrównać powierzchnię.Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 180 stopni. Babkę piec przez 45-50 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.Składniki na polewę rozpuścić w kąpieli
wodnej. W razie potrzeby wlać więcej
mleka. Polać nią ciasto.
![](/Data/Images/buszujacawkuchni.pl\babka-czekoladowo-pomaranczowa/l/-340502616.jpg)
![](/Data/Images/buszujacawkuchni.pl\babka-czekoladowo-pomaranczowa/l/839233425.jpg)
![](/Data/Images/buszujacawkuchni.pl\babka-czekoladowo-pomaranczowa/l/-55876357.jpg)