Wykonanie
Uwielbiam piec
torty – wymaga to dużo pracy, ale sprawia dużo radości. Staram się kombinować – a jest nas trochę w domu, więc okazji do pieczenia
tortów jest kilka w roku. Tym razem jest to tort na roczek najmłodszego domownika. Tort ze
spodem brownie, z kremem z
owoców leśnych,
bitą śmietaną,
malinami obłożony masą
maślaną na bazie
mleka skondensowanego słodzonego – pyszny. Inspiracja z książki „Dziewczyny z wypiekami:
Tort o średnicy 22 cmBrownie:100 g
masła140 g
gorzkiej czekolady2
jajka M120 g
cukru70 g
mąki pszennejszczypta
soli1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegoKrem z
owoców leśnych:100 g purée z
owoców leśnych (uzyskanego z ok. 350 g
mrożonych owoców leśnych zagotowanych i przetartych przez sito)20 g
śmietanki 36%20 g
cukru1
żółtko5 g
mąki ziemniaczanej5 g
żelatyny150 g
śmietanki 30‒36%, schłodzonej150 g
mascarpone, schłodzonego
Biszkopt:4
jajka L130 g
cukru100 g
mąki pszennej typ 45030 g
mąki ziemniaczanejszczypta
soliKrem śmietankowo-
waniliowy:150 g
śmietanki 30‒36%, schłodzonej100 g
mascarpone, schłodzonego15 ml ekstraktu
waniliowego1,5 łyżki
cukru pudruNasączenie:125 ml soku
wody z
cytrynąDodatkowo:krem
maślany z
mlekiem skondensowanym (300g
mleka skondensowanego schłodzonego i 300 g
masła)100 g
malinPrzygotowanieBrownie: Rozgrzej piekarnik do 160ºC. W garnuszku roztop
masło, dodaj
czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści. Przestudź. W misce roztrzep
jajka z
cukrem za pomocą rózgi. Połącz z
czekoladą, następnie dodaj przesianą
mąkę, ekstrakt
waniliowy oraz szczyptę
soli. Wymieszaj. Przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 25 minut, wyjmij z formy i wystudź.
Żelatynę zalej zimną
wodą, tylko do jej przykrycia. Odstaw na 10 minut. Do garnuszka włóż purée z
owoców leśnych, wsyp
cukier, dodaj
żółtko,
mąkę ziemniaczaną i 20 g
śmietanki. Zblenduj i podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając, do uzyskania gęstego budyniu. Do gorącego budyniu dodaj namoczoną
żelatynę i wymieszaj do rozpuszczenia.
Budyń z
żelatyną przykryj folią spożywczą tak, aby folia dotykała bezpośrednio budyniu – wówczas nie utworzy się kożuch, i wystudź. W misie miksera ubij zimną
śmietankę i
mascarpone na sztywny krem. Na koniec dodaj wystudzony
budyń.Nagrzej piekarnik do 170ºC. Oddziel
białka od
żółtek.
Białka ze szczyptą
soli umieść w misie miksera. Ubijaj do uzyskania gęstej piany, uważaj, aby ich nie „przebić”. Zacznij dodawać
cukier, łyżka po łyżce. Miksuj około 10 minut na najwyższych obrotach do momentu, aż
cukier całkowicie się rozpuści. Aby to sprawdzić, przetrzyj pianę pomiędzy palcami. Jeśli nie ma w niej grudek,
białka są gotowe. Zmniejsz obroty miksera i zacznij dodawać
żółtka, stopniowo i powoli, po każdym chwilę miksując.
Mąki przesiej przez sito. Dodawaj do masy jajecznej w 3 turach, po każdej powoli i delikatnie mieszając szpatułką. Piecz przez 35 minut. Wystudź i przekrój na 2 blaty.Ubij
mascarpone ze
śmietanką na sztywny krem. Pod koniec dodaj
cukier puder i ekstrakt
waniliowy. Na podkładzie tortowym/paterze/talerzu ostrożnie ułóż blat brownie. Wyłóż
krem śmietankowo-
waniliowy, bezpośrednio na kremie poukładaj
maliny. Ułóż pierwszy blat
biszkoptu i nasącz połową
wody z
cytryną. Wyłóż krem z
owoców leśnych. Przykryj drugim blatem
biszkoptu i nasącz pozostałą
wodą z
cytryną. Tort chłodź w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.Masa
maślana:
Masło utrzeć mikserem na najwyższych obrotach na jasną, kremową masę. Dalej miksując, wlewać cienkim strumieniem słodzone
mleko skondensowane. Miksować, aż powstanie gęsty krem. Gotową masę można zabarwić na dowolny kolor, dodając trochę
barwnika spożywczego i miksując lub mieszając do uzyskania jednolitego koloru.Za pomocą szpatułki cukierniczej lub noża obłóż tort połową kremu
maślanego, wyrównaj i schłodź. Nałóż drugą warstwę kremu, wyrównaj i schłodź. Dowolnie udekoruj.Smacznego!