Wykonanie
Gwiazdki z lukrem karmelowym to smaczne i bardzo słodkie kruche ciasteczka. Jest przy nich sporo pracy i oczekiwania ale odwdzięczają się miodną słodyczą rozlewającą się po podniebieniu.Dodatkową trudnością wykonania ciasteczek jest konieczność wykorzystania nieco specjalistycznych utensyliów: elektrycznego młynka do
kawy i metalowej kratki ze stali nierdzewnej. Przydałby się też trójszczękowy chwytak do kostek cukru/oliwek podczas lukrowania
ciasteczek.
300 g
mąki pszennej 650,150 g
masła 82% (jeśli pożądamy maślanego smaku, a tak to może być
margaryna),50 g
cukru pudru (zmielonego
cukru kryształu),1 całe jajko kurze M‑ka,1 płaska łyżeczka do herbaty
soli kuchennej,1 płaska łyżeczka do herbaty proszku do pieczenia,być może jedna łyżka zimnej
wody.Składniki na
lukier karmelowy300 g
cukru pudru (zmielonego
cukru kryształu),50 g
cukru kryształu,1 duży
cukier wanilinowy,czubek łyżeczki do herbaty
soli kuchennej,zimna
woda — do uzyskania pożądanej konsystencji.Jeśli nie zdecydowałyśmy się na użycie gotowego
cukru pudru, to
cukier kryształ mielimy niewielkimi porcjami w elektrycznym młynku do
kawy, uprzednio dokładnie oczyszczonym z jej pozostałości. Po zmieleniu
cukier przesiewamy przez możliwie drobne sitko, aby pozbyć się większych kryształków, które możemy poddać ponownemu zmieleniu.Z
mąki pszennej,
masła (lub margaryny) o temperaturze pokojowej,
cukru pudru, jajka i pozostałych składników zagniatamy dość zwarte ciasto. Powinno dać się zacisnąć w dłoni. Jeśli ciasto zbytnio się kruszy, dodajemy dosłownie 1 łyżkę zimnej
wody. Jeśli jest zbyt luźne — dosypujemy odrobinę
mąki.Ciasto zawijamy w folię lub papier pergaminowy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na ok. 1–2 h.
Ciasteczka pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez ok. 10 min. Gwiazdki powinny się tylko leciutko zrumienić. Najlepiej byłoby, żeby jeszcze pozostały jasne z wierzchu, ale już wyrośnięte upieczone w środku — będą miały najdelikatniejszy smak.Przygotowanie lukru karmelowegoRobimy karmel —
cukier palonyNa małym ogniu, na całkowicie metalowej patelni, bez żadnych uszlachetniających powłok, rozgrzewamy 50 g
cukru kryształu. Gdy proces karmelizowania już się rozpocznie, będzie miał dość dynamiczny przebieg. Na razie uzbrójmy się w cierpliwość i przejdźmy do kolejnego punktu.W międzyczasie rozgrzewania
cukru na patelni dno płaskiej miseczki lub talerza wysypujemy warstwą
cukru kryształu. Możemy zrobić rozłożyste, płytkie zagłębienie. Dzięki warstwie
cukru karmel nie przyklei się do powierzchni i będziemy
mieć później ułatwione zadanie.
Cukier na patelni powinien zacząć się roztapiać. Rozpoczynamy mieszanie i obserwujemy barwę masy. Na początku będzie słomkowa, później coraz ciemniejsza. Gdy roztopiony
cukier osiągnie barwę bursztynową, wylewamy go do przygotowanej wcześniej miseczki możliwie płaską warstwą i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.Karmel łamiemy na drobne kawałki i mielimy w młynku do
kawy na proszek.Robimy
lukierUwaga! W przepisie zamiast
wody, możemy użyć mleka krowiego.
Lukier będzie miał wtedy delikatnie krówkowy posmak, ale ciasteczka mogą okazać się nieco bardziej podatne na ząb czasu.
Cukier puder, zmielony młynkiem do
kawy,
cukier wanilinowy i karmel rozcieramy łyżką z 2 łyżkami zimnej
wody. Dodając kolejne porcje
wody (po łyżce) dążymy do uzyskania konsystencji gęstej śmietany, ale nie majonezu. Dalszą pracę możemy sobie ułatwić używając miksera i trzepaczki. Teoretycznie rozcieranie przez kilka — kilkanaście minut powinno doprowadzić do uzyskania bardzo gładkiej konsystencji — mnie nie starczyło cierpliwości 😉Jeżeli
lukier w trakcie lukrowania nam zgęstnieje wystarczy rozmieszać go z odrobiną
wody. Wystarczy łyżeczka do
herbaty.W końcu gwiazdki z lukremCiasteczka zanurzamy w lukrze karmelowym i odkładamy na metalową kratkę, np. taką do grillowania w kuchence mikrofalowej, do całkowitego obcieknięcia. Po skrystalizowaniu
lukier będzie jeszcze wilgotny i zimny, ale na tyle wytrzymały, że lukrowane ciasteczka możemy przełożyć na papier do pieczenia i pozostawić do całkowitego wyschnięcia w ciepłym miejscu przez ok. 2 godziny.Jeśli kruche ciasteczka gwiazdki z lukrem karmelowym Ci się udały, podziel się proszę wrażeniami w komentarzach. Jeśli nie — cenne będą wszelkie uwagi, co da mi
pole do zmodyfikowania przepisu. Smacznego!Zobacz podobne przepisyKruche ciasteczka bez pieczeniaSzybkie ciasteczka pomarańczowe — Kruche ciasteczka ze skórką
pomarańczowąKruche ciasteczka
truskawkoweProste ciasteczka kruche z nadzieniemKruche cytrynowe ciasteczka z mikrofaliCiasteczka piwne z nadzieniem
serowymCiasteczka
czekoladoweCiasteczka serowe z
cukremCiasteczka owsiane z żurawiną i
masłemCiasteczka orzechowe z orzeszkami ziemnymi