ßßß
300 g mąki pszennej 650,150 g masła 82% (jeśli pożądamy maślanego smaku, a tak to może być margaryna),50 g cukru pudru (zmielonego cukru kryształu),1 całe jajko kurze M‑ka,1 płaska łyżeczka do herbaty soli kuchennej,1 płaska łyżeczka do herbaty proszku do pieczenia,być może jedna łyżka zimnej wody.Składniki na lukier karmelowy300 g cukru pudru (zmielonego cukru kryształu),50 g cukru kryształu,1 duży cukier wanilinowy,czubek łyżeczki do herbaty soli kuchennej,zimna woda — do uzyskania pożądanej konsystencji.Jeśli nie zdecydowałyśmy się na użycie gotowego cukru pudru, to cukier kryształ mielimy niewielkimi porcjami w elektrycznym młynku do kawy, uprzednio dokładnie oczyszczonym z jej pozostałości. Po zmieleniu cukier przesiewamy przez możliwie drobne sitko, aby pozbyć się większych kryształków, które możemy poddać ponownemu zmieleniu.Z mąki pszennej, masła (lub margaryny) o temperaturze pokojowej, cukru pudru, jajka i pozostałych składników zagniatamy dość zwarte ciasto. Powinno dać się zacisnąć w dłoni. Jeśli ciasto zbytnio się kruszy, dodajemy dosłownie 1 łyżkę zimnej wody. Jeśli jest zbyt luźne — dosypujemy odrobinę mąki.Ciasto zawijamy w folię lub papier pergaminowy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na ok. 1–2 h.
Ciasteczka pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez ok. 10 min. Gwiazdki powinny się tylko leciutko zrumienić. Najlepiej byłoby, żeby jeszcze pozostały jasne z wierzchu, ale już wyrośnięte upieczone w środku — będą miały najdelikatniejszy smak.Przygotowanie lukru karmelowegoRobimy karmel — cukier palonyNa małym ogniu, na całkowicie metalowej patelni, bez żadnych uszlachetniających powłok, rozgrzewamy 50 g cukru kryształu. Gdy proces karmelizowania już się rozpocznie, będzie miał dość dynamiczny przebieg. Na razie uzbrójmy się w cierpliwość i przejdźmy do kolejnego punktu.W międzyczasie rozgrzewania cukru na patelni dno płaskiej miseczki lub talerza wysypujemy warstwą cukru kryształu. Możemy zrobić rozłożyste, płytkie zagłębienie. Dzięki warstwie cukru karmel nie przyklei się do powierzchni i będziemy mieć później ułatwione zadanie.Cukier na patelni powinien zacząć się roztapiać. Rozpoczynamy mieszanie i obserwujemy barwę masy. Na początku będzie słomkowa, później coraz ciemniejsza. Gdy roztopiony cukier osiągnie barwę bursztynową, wylewamy go do przygotowanej wcześniej miseczki możliwie płaską warstwą i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.Karmel łamiemy na drobne kawałki i mielimy w młynku do kawy na proszek.Robimy lukierUwaga! W przepisie zamiast wody, możemy użyć mleka krowiego. Lukier będzie miał wtedy delikatnie krówkowy posmak, ale ciasteczka mogą okazać się nieco bardziej podatne na ząb czasu.Cukier puder, zmielony młynkiem do kawy, cukier wanilinowy i karmel rozcieramy łyżką z 2 łyżkami zimnej wody. Dodając kolejne porcje wody (po łyżce) dążymy do uzyskania konsystencji gęstej śmietany, ale nie majonezu. Dalszą pracę możemy sobie ułatwić używając miksera i trzepaczki. Teoretycznie rozcieranie przez kilka — kilkanaście minut powinno doprowadzić do uzyskania bardzo gładkiej konsystencji — mnie nie starczyło cierpliwości 😉Jeżeli lukier w trakcie lukrowania nam zgęstnieje wystarczy rozmieszać go z odrobiną wody. Wystarczy łyżeczka do herbaty.W końcu gwiazdki z lukremCiasteczka zanurzamy w lukrze karmelowym i odkładamy na metalową kratkę, np. taką do grillowania w kuchence mikrofalowej, do całkowitego obcieknięcia. Po skrystalizowaniu lukier będzie jeszcze wilgotny i zimny, ale na tyle wytrzymały, że lukrowane ciasteczka możemy przełożyć na papier do pieczenia i pozostawić do całkowitego wyschnięcia w ciepłym miejscu przez ok. 2 godziny.Jeśli kruche ciasteczka gwiazdki z lukrem karmelowym Ci się udały, podziel się proszę wrażeniami w komentarzach. Jeśli nie — cenne będą wszelkie uwagi, co da mi pole do zmodyfikowania przepisu. Smacznego!Zobacz podobne przepisyKruche ciasteczka bez pieczeniaSzybkie ciasteczka pomarańczowe — Kruche ciasteczka ze skórką pomarańczowąKruche ciasteczka truskawkoweProste ciasteczka kruche z nadzieniemKruche cytrynowe ciasteczka z mikrofaliCiasteczka piwne z nadzieniem serowymCiasteczka czekoladoweCiasteczka serowe z cukremCiasteczka owsiane z żurawiną i masłemCiasteczka orzechowe z orzeszkami ziemnymi